Новини, Политика

Инж. Евелина Перфанова става ВРИД кмет на Самоков

Директорката на дирекция “Териториално-селищно устройство и европейски програми” в Общината инж. Евелина Перфанова ще бъде временно изпълняваща длъжността кмет на община Самоков във връзка с предстоящите избори за местна власт.
Предстои кметът Ангел Николов и зам.-кметът Васил Сайменов да се кандидатират за общински съветници и по този повод трябва да напуснат постовете си. Г-жа Перфанова ще започне да изпълнява функциите на кмет след като Николов и Сайменов се регистрират като кандидат-общинари.
Пак във връзка с предстоящия вот Общинският съвет реши техническите изпълнители /секретарите/ в кметствата на селата, където ще се избират местни кметове, да изпълняват функциите на кметове поради сходни причини с посочените по-горе.
Чрез Ирена Коцева съветниците от ГЕРБ възразиха, като изтъкнаха, че засега официално кметът на общината, заместникът му и повечето кметове на села все още не са се регистрирали в Общинската избирателна комисия като кандидати за кметове и общински съветници. Председателката на местния парламент Лиляна Янкова и юристи обаче поясниха, че в такъв случай Общинският съвет може да не е в състояние да събере кворум и да вземе решение, тъй като много от членовете му ще се кандидатират също за кметове и общинари. В крайна сметка по предложение на Екатерина Вададжийска бе постановено решението да влезе в сила след регистрацията на кандидатите за кметове и общински съветници за участието им във вота на 23 октомври. Самата регистрация приключва един месец преди вота. /П/

Leave a Reply