Култура, Новини

Инж. Емил Гешев оглави Сдружението на занаятчиите

Строителният предприемач инж. Емил Гешев бе избран единодушно за председател на Сдружението на занаятчиите в Самоков на събранието им, състояло се на 17 декември в залата на читалище „Младост”.
Присъстваха майстори на изобразителното изкуство, дърворезбата, ножарството, на шевицата, дантелата, плетивата, бижутата, както и председателката на читалището и дългогодишна туристическа деятелка Лили Шуманова.
Отчетено бе, че сдружението е регистрирано и развива дейност още от 2000 г., но постепенно членовете му оредяват. Присъстващите делегираха права на инж. Гешев да води разговори с общинското ръководство, за да се сбъдне дългогодишната мечта – създаване на Център на занаятите с изложбена зала и работилници за творците.
„Пазарът е наводнен с евтини китайски стоки, които са машинно произведени, на конвейер. Това убива занаятите, тъй като нашите изделия, които са уникална ръчна изработка, естествено, са по-скъпи. Наистина преживяваме много трудни времена, но един подобен център, където да творим и да показваме нашите творби както на туристите, така и на подрастващите самоковци, ще бъде от голяма полза не само за нас, но и за града ни”, заявиха майсторите на художествени занаяти.

Делян Василев

Leave a Reply