Култура, Новини, Статии, коментари

Инж. Лилия Кинина: „Художниците от школата на Бойко Павлов нямат граници пред духа си”

Добре дошли на деветата изложба на школата, която ръководи Бойко Павлов. Мисля, че всички успяхте да видите прекрасните творби на тези млади 17 момчета и момичета, които тази вечер ще ни предоставят с огромна радост възможността да се докоснем до тяхната душевност и до начина, по който те я представят в своите картини. Невероятно слънчевият и оптимистичен колорит, който те са използвали в своите творби, създава страхотно настроение. Аз лично мога да определя картините с една единствена дума – прекрасни!
Самоков отколе носи духа на зографи и художници – цели поколения, родове… Това е традиция в нашия град! И младите им последователи – учениците от школата на Бойко Павлов, показват, че наистина са попили този дух и той никак не им е чужд.
Бойко е успял да събере в своята школа от 7- до 18-годишни майстори на четката. Наскоро в „Самоковест” по повод предстоящата изложба написах, че благословен от Бога е онзи, който може да пресъздаде своята душевност, света около него, своето отношение към този свят чрез картините. Но трижди благословен е този, който, освен че може да представи своя талант, е в състояние да го предаде и на своите последователи. Такъв е Бойко Павлов – трижди благословен! Той самият изразява творческия си потенциал със своите творби от една страна, а и възпитава такова прекрасно поколение от млади художници, каквито виждаме тук сред нас. Той не ги е научил само на техниката на рисуване, не ги е научил само да могат да видят светлината /това творение на Бога, което е може би най-прекрасно свише/ и да я предадат. Научил ги е на нещо, според мен, наистина безценно – да обичат света около себе си и това, което правят, наистина да го правят с обич и любов. И тази любов наистина си личи във всичките техни творби.
Бойко Павлов ги е научил на нещо още по-важно – да не поставят граници пред полета на своя дух! И тези прекрасни млади момичета и момчета наистина нямат граници пред духа си!

/Из словото на инж. Лилия Кинина при откриването на изложбата на участниците в школата на Бойко Павлов във фоайето на Художествената галерия “Проф. Васил Захариев” на 13 септември/

Leave a Reply