Новини, Шарен свят

Инж. Петър Георгиев: “Икономиката и местната власт могат да направят заедно невероятни неща”

През последните месеци Общината реализира проект за подмяна на старите улични лампи с модерни LED осветители. Същинската работа по проекта бе свършена от специалисти на фирма „Самел-90”. Предварителният анализ на наблюдаващата фирма „Енефект” пък е показал, че срокът за възвръщане на инвестициите чрез осъществени икономии е 5 години. За повече подробности за новаторското начинание потърсихме изпълнителния директор на „Самел” инж. Петър Георгиев.

– Г-н Георгиев, в последно време Самоков и селата буквално светнаха. Нощите вече едва ли се виждат толкова страшни на нашите съграждани. Те са доволни, но искат да научат и повече за новите осветителни тела, които вашата фирма произвежда и монтира – с какво превъзхождат досегашните, каква ще бъде ползата от тях?
– Започнахме да разработваме дребни изделия със светодиодни осветители още преди 7-8 години и смея да твърдя, че ние сме едни от пионерите на това най-ново осветление в България. В целия свят се наблюдава лавинообразен процес на подмяна със светодиодно осветление на улици, училища, заводи, болници. Първо, светлината при него е най-близка до естествената слънчева светлина, и второ, икономията на електроенергия е драстична. Говорим за намаление не в проценти, а от 3 до 10 пъти в зависимост от това какви осветителни тела се сменят, какво трябва да се осветява, какви са съответните изисквания и пр. Не на последно място, светодиодните осветители имат и дълъг живот – дава се гаранция от порядъка на 100 хиляди часа! А старите осветителни тела имаха живот от 5 до 10 хиляди часа…
Осветителните тела, които подменяхме в общината, на книга са по 250 вата, а сигурно харчат много повече. Сега на 90 % от местата ги заменихме с 35 вата, на други места със 70 вата. Монтирахме и табла в трафопостовете, като във всеки момент Общината може да следи какво е потреблението на електроенергия. Като се види какво е нормалното потребление, може на секундата да се установят евентуална повреда или неправомерно закачане към мрежата. За мен това е бъдещето на осветлението по света.
– Как успяхте да свършите в такива кратки срокове работите по проекта, разполагате ли с по-конкретни данни за подменените осветителни тела?
– Заменихме в града и селата около 7000 лампи, като изпълнихме всичко – от проектирането до производството и изграждането на системата само за два месеца. Смея да твърдя, че много малко фирми могат да направят това. Работата изискваше огромна организация и аз благодаря на екипите, които се занимаваха с тази дейност. Те бяха съставени от млади момчета, които знаеха, че работят за града си, и се представиха отлично. А дори за себе си имах някакви резерви, че за два месеца можем да изградим цялата система и таблата за мониторинг…
– Няма как да не бъдете щастлив, че изпълнявате подобен мащабен проект в родния си град. Преди това обаче, доколкото знам, сте „дали” светлина и на други населени места в страната…
– От три години правим малки и дребни проекти. Имаше една програма на държавно ниво, свързана със закриването на реакторите на 3-и и 4-и блок на АЕЦ „Козлодуй”, по която се отпуснаха 10 млн. лв. за подобни проекти. За съжаление, тогава бяха предпочетени чужди фирми. Въпреки всичко ние участвахме като подизпълнител на испанска фирма, която бе спечелила пет града. Работили сме в Севлиево, Габрово, Чепеларе, Добрич, Дупница, може и да пропускам някое населено място. Но тази дейност е била частична, никъде не сме работили така всеобхватно, както в нашата община. На 90 % съм сигурен, че ние сме единствената община в България, в която е направена такава напълно завършена система. Надявам се да успеем да направим по-сериозен пробив и в други общини в страната, макар че китайските, бих казал, боклуци, които влизат на пазара, ни пречат изключително много.
– Това направление – направата и монтирането на модерни осветителни тела, не бе част от дейностите на „Самел-90” в миналото. Как решихте да правите от тъмнината светлина, как започна всичко и се разви впоследствие?
– Знаете, че „Самел-90” е завод за специална електроника и поръчките не са толкова много, да не кажа, че за България са почти нулеви. Много трудно си намираме поръчки – около 80 % ни е износът. През всичките години съм се стремял да мисля и като цяло да мислим с моите колеги в каква област да се насочим, за да има бъдеще тая фабрика – не може да се лежи на стари лаври и да се чака… Винаги мислим иновативно. След доста проучвания и разработки стигнахме до извода, че наистина светодиодното осветление е бъдещето на осветлението. Друг е въпросът, че много трудно се пробива на пазара, защото китайците правят страхотен дъмпинг на цените, и хората, които не са достатъчно запознати, купуват китайски неща, да не кажа направо боклуци. Ние, разбира се, не можем да стигнем цените на китайците в никакъв случай, а и никой не е постигнал това. Макар че по отношение на уличното осветление мисля, че горе-долу сме достигнали прилично ниво на цените и сме много близо до китайските – говоря за качествените китайски фирми. Самия ледосветител купуваме от Америка или Япония – китайски светодиоди в нашите тела няма. Даваме и 5 години гаранция на продукцията.
– Работата за подмяна на осветлението е добър пример за партньорство на икономиката с местната власт. В това отношение сигурно може да се постигне още много…
– Да, исках да покажа по някакъв начин на всички, че ако местната власт върви ръка за ръка с икономиката, с хората, които са доказали, че могат да постигнат нещо в този град, има възможност да се направят невероятни неща. Мисля, че ние може да сме пример за останалите градове в страната и общинското ръководство може да се гордее с това, което е направено тук. Може да покажем на колеги – кметове на други населени места, какво е постигнала Община Самоков в областта на енергоспестяването, енергопотреблението, смяната на старите осветителни тела с нови ледосветители… Има и още обаче какво да се желае, за да се затвори целия цикъл – говоря за осветлението на болници, училища, детски градини…
– Наскоро в завода ви влезе в действие нов съвременен цех. Известно е, че да се започне ново производство в днешно време е рядко и радостно събитие. Какви са първите резултати от работата на новия цех, а и перспективите?
– За да се направи една такава огромна, за нашите стандарти, инвестиция – над 1 млн. лв., винаги се извършва предварително проучване. Нашата линия е една от най-модерните в България към момента и като качество – имаме швейцарско и турско оборудване, и като габарити – могат да се боядисват прахово детайли с габарити над 2 метра!
Имаме предварителни разговори с немска фирма, която развива дейност в автомобилната индустрия. Мострите са изпратени, но лошото е, че много бавно става тестването. Чакаме окончателните резултати, за да дапочне тази линия да работи може би и на две смени. Насочили сме се специално към автомобилната индустрия, макар че на тази линия могат да се боядисват абсолютно всякакви детайли.

Интервюто взе: Делян Василев

Leave a Reply