Новини, Политика

Инж. Петър Георгиев: “Този Общински съвет е най-слабият; нищо добро не чака Самоков, ако се продължава така”

Снимка: архив

Общинският съветник и изпълнителен директор на „Самел-90” АД инж. Петър Георгиев коментира на 18 февруари сагата във връзка с отхвърленото на 13 февруари от Общинския съвет предложение за удостояването му със званието „Почетен гражданин на Самоков”. Както е известно, 15 съветници гласуваха „за”, но 10 души се въздържаха, а други трима техни колеги напуснаха залата преди гласуването и не се получи изискващото се мнозинство от две трети, за да се приеме предложението. Така бе погазена волята на Инициативния комитет и на 517 участници в подписката с искане за присъждане на отличието.
„Никога през живота си не съм си мислил, че мога да бъда обект на такова внимание от страна на самоковската общественост. Мисля, че последен разбрах, че се обмисля да ме направят почетен гражданин. Това не ми е било нито детска мечта, нито приоритет, но не може 500-600 души да си сложат подписите за това и аз да кажа „Не”, посочи на пресконференцията инж. Георгиев.
„Цялата тази акция при гласуването е доста гнусна и долна. 13-имата „анонимници” сигурно са направили много повече от мен за този град и може би с право са решили, че аз не заслужавам званието… Цял живот съм искал да живея в един европейски град. През целия си съзнателен живот съм правил всичко в името на този град… Не бях на сесията, защото на другия край на света, в Индия, търсех работа на 500 човека – да им осигуря заплата, и не само на тях”, обясни Георгиев.
Вероятно неговият „случай” е първи подобен в историята – да се предложи човек за „Почетен гражданин на Самоков” и да не бъде утвърден. А той е и първият човек от града ни, който в учредените за първи път награди на областта през 2018 г., бе удостоен със званието „Заслужил гражданин на Софийска област”…
„Целта на „анонимниците” е да се махна от Общинския съвет, но няма да го направя. Те не са тези, които ще ме спрат да правя добро. Напротив, това ме амбицира да работя още повече за Самоков… Кажете ми, какво са направили досега те, за да получават заплати? Такива хора нямат място в Самоков, камо ли в Съвета. Този Общински съвет е най-слабият от всички досега. Самоубийство е за Самоков, ако се продължава така”, категоричен бе П. Георгиев.
Както е известно, Петър Георгиев от 30 години ръководи най-големия самоковски завод. „Самел-90” е вече световно известно име. Предприятието участва в световни изложения, 90 % от продукцията си изнася в чужбина, докарва валута за страната ни.
Под ръководството на инж. Георгиев се провежда газификацията на града, Боровец и района. България е на последно място в Европейския съюз по отношение на газификацията, но Самоков пък е на едно от първите места в страната в тази насока. По сега действащата, например, програма „Дезире” в София са газифицирани 1400 обекта. Почти толкова – 1220, са и станалите абонати в Самоков, който е несъизмеримо по-малък град от столицата.
Вече четвърт век инж. Петър Георгиев е и президент на баскетболния клуб „Рилски спортист”. Триста деца и млади хора участват в различните школи на клуба, а представителният мъжки състав мери сили в европейски турнири, носител е на Балканската купа. Сигурно няма да е пресилено, ако се каже, че градът ни вече е повече известен с баскетбола, отколкото с други спортове.
Петър Георгиев, който е основател и неизменен председател на сдружението „Самоковци за Самоков”, е и четвърти мандат общински съветник.
„Ако някой от въздържалите се или напусналите е направил една стотна за този град от това, което аз съм направил, ще си взема багажа и ще напусна… Злобата, завистта и простотията са нещо страшно”, констатира инж. Георгиев, а на запитване призна, че е получавал предложения да работи в големи градове и дори в чужбина, но е решил да остане, въпреки всичко, в родния Самоков.
”Бях потресен, попарен от това, което се случи. Тези хора гласуваха срещу искането на 517 човека, а можехме да съберем и хиляди подписи”, каза общинският съветник д-р Димитър Панев и заключи, че Петър Георгиев „ще остане в аналите на историята”.
Бившият общински съветник и дългогодишен културен деятел и общественик Стоян Пашов пък отбеляза, че целият въпрос с предложението и гласуването в съвета е „минал” само за две минути, без никакви изказвания и разисквания.
”Без нито една дума от никого! Тихомълком е направена голяма организация, за да се забрави бързо случаят. Да, ама не! Вижте мненията в медиите, в електронната преса. Там ври и кипи”, добави Пашов.
На пресконференцията присъства и юристът Борислав Чилингиров, също бивш общински съветник.
Ето и подробности за гласуването на сесията на 13 февруари.
Въздържали са се председателят на Общинския съвет Мая Христева, заместник-председателите Александър Кроснев и Любомир Лобутов, председателите на постоянни комисии Васил Благоев, Емилия Атанасова и Надя Янакиева, бившият кмет Ангел Немов и колегите му съветници Миролюба Ташова, Спас Кордев и Християн Попов.
Преди гласуването залата са напуснали председателят на комисия Емил Кривошиев и съветниците Ваньо Тодоров и Цветелина Джелепова.
Предложението за удостояване на инж. Петър Георгиев със званието „Почетен гражданин на Самоков” са подкрепили зам.-председателят на Общинския съвет д-р Ивалина Трендафилова, председателят на комисия Михаил Михайлов и общинските съветници Александър Методиев, Асен Славчев, Георги Шуманов, Димитър Панев, Дончо Зашев, Евгения Коцова, Ели Георгиева, Йордан Сугарев,  Мартин Мартинов, Николай Кокалов, Радослав Христов, Христо Кочов и Чавдар Йорданов.

Надка Вардарова

Leave a Reply