Инструктори от БАССЕС изнесоха лекция по лавинна безопасност на самоковски ученици

Инструктори на Българската асоциация по ски свободен и екстремен стил /БАССЕС/ – Мартин Неделчев и самоковците Захари Недялков и Радослав Пиргов, изнесоха на 28 януари лекция на тема лавинна безопасност пред ученици от горните класове на ПГ „Константин Фотинов”. В срещата участваха и преподаватели, както и директорката Венета Симитчийска.
Присъстващите проследиха поучителен филм за човек, попаднал в лавина – какво е чувствал, какво е станало и как се е спасил. Лекторите обясниха на младежите как да разпознават опасността в зимната планина и да се съобразяват с условията. Самите ученици проявиха сериозен интерес и на практика се получи и оживена дискусия.
Инициативата бе част от серията срещи, организирани от БАССЕС с подрастващи, като съдействие на местна почва оказаха от училището-домакин и Община Самоков в лицето на Снежана Дамянова, гл. експерт „Образование, младежки дейности и спорт”.
Междувременно всяка събота и неделя до края на февруари в района на хижа „Мальовица” от БАССЕС организират и практически ускорени курсове по лавинна безопасност. В рамките на два дни участниците се учат как да разпознават признаците за лавини и лавиноопасен терен, как да правят лавинни профили на снега, как да тренират уменията си за работа със специализирана екипировка и лавинни уреди, както и действията си при лавинен инцидент. Повече информация за курсовете и как може да се запишете за тях може да прочетете на интернет страницата на БАССЕС: https://www.befsa.com/.
Темата за лавинната безопасност по родните планини е особено актуална напоследък. Припомняме, че в началото на януари лавина затрупа двама млади сноубордисти от столицата, карали извън пистите над Банско. Черната статистика сочи, че годишно в България между един и двама души намират смъртта си по този наистина нелеп и предотвратим начин.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*