Новини, Политика

Ирена Коцева подаде оставка като депутат, но отхвърли обвиненията

Народният представител от ГЕРБ Ирена Коцева подаде на 22 април оставка като депутат в 43-ото Народно събрание. Оставки депозираха още зам.-кметът на София Любомир Христов и шефът на Центъра за градска мобилност на столицата Симеон Арнаудов.
Преди това Коцева бе казала, че ще подаде оставка само ако парламентарната група я поиска и когато срещу нея има и най-малкото съмнение, че с действията си би уронила авторитета на партията /ГЕРБ/ и парламентарната група. Шефът на групата Цветан Цветанов я подкрепи от името на колегите си, но независимо от това часове само по-късно оставката стана факт. Междувременно министър-председателят Бойко Борисов бе поискал депутатката да напусне. Оставката бе гласувана от Народното събрание на 27 април.
Причина за самите оставки стана телевизионно разследване, според което фирма, в която съдружник е съпругът на депутатката – Сотир Коцев, е спечелила обществена поръчка за 60 спирки в столицата по съмнителен начин и на прекалено висока цена.
Кметът на София Йорданка Фандъкова възложи междувременно техническа експертиза на материалите, които са използвани за изработването на спирките. Според експерти реалната обща цена на спирките е почти два пъти по-ниска от сумата, която Столична община е договорила. От Нова телевизия пък поясниха, че поевтиняването се получава от цените на използваните материали и липсата на изисквани по договора покрития и бои.
Пряк възложител на поръчката за спирките бил Центърът за градска мобилност.
„Няма конфликт на интереси, нито аз, нито мъжът ми сме замесени в мръсна схема. Затова, че познаваме този или онзи, стана всичко. Аз съм втори мандат народен представител и затова мисля, че трябва да напусна поста си, за да може хората да разберат, че една проверка по повода ще бъде направена така, както трябва – защото, когато нещо не е доказано, не можеш да обвиняваш хора… Приемете моята оставка като сигнал, че тази схизма между институциите не е добра за обществото”, каза Коцева на 26 април в интервю за bTV.
Тя благодари на колегите си от ГЕРБ и от други парламентарни групи за подкрепата и добави, че като директор на училище ще има възможност в бъдеще да прилага на практика новия закон за образованието, за чиято подготовка сама е имала принос.
Преди да бъде избрана за народен представител Ирена Коцева беше директор на ОУ „Митрополит Авксентий Велешки”, а известно време и председател на самоковския парламент като съветник от ГЕРБ. Ръководител е на общинската организация на партията в Самоков.

Leave a Reply