Ирина Бонева от ОУ “Митр. Авкс. Велешки” бе на обучение в Центъра за ядрени изследвания в Женева

Ирина Бонева, старши учител по физика и химия в ОУ „Митрополит Авксентий Велешки“, се пребори за „Магията на ЦЕРН“ и от 21 до 27 юли бе на обучение в Европейския център за ядрени изследвания (ЦЕРН) в Женева /Швейцария/.
Обучението е осъществено в изпълнение на национална програма и финансирано от просветното министерство. Учителската програма се изготвя и провежда съвместно от образователния офис в ЦЕРН, Института за ядрени изследвания и ядрена енергия при БАН, СУ „Св. Климент Охридски” и Института по системно инженерство и роботика при БАН.
Групата на Бонева е включвала 35 учители от страната ни, подбрани след конкурс според професионалната си квалификация, участието в проекти и научно–практически разработки, участието на техни ученици в големи състезания и др. Ръководител на групата е била Свежина Димитрова, директор на Националната обсерватория „Николай Коперник” във Варна.
Обучението се е провело на български от наши и чужди учени, работещи в ЦЕРН, и е било съпроводено с разнообразни лекции, упражнения в учебната лаборатория и визити.
„Посетихме тестовата установка на LHC магнитите, детектора ATLAS, контролния център на Големия Адронен Колайдер (LHC), IdeaSquea, CCC (CERN Control Center), СМS детектора (в който има най-голямо българско участие, намира се на 100 метра под земята и е един от четирите детектора за регистриране на елементарни частици в LHC/, AMS центъра на НАСА, Микрокосмос – музеят на физиката на елементарните частици”, разказа с ентусиазъм Бонева.
Обучаващите се са видели компютъра, където се е родил WWW (WORLD WIDE WEB). Придобили са представа и за GRID технологиите в ЦЕРН. Интерес са спредизвикали приложенията на откритията в медицинската диагностика и лечението на туморни заболявания. Представени са били и възможностите за образователни програми на ученици в ЦЕРН. Групата е посетила и културно-исторически обекти в Швейцария и Франция.
В ЦЕРН работят специалисти от различни държави – физици, инженери, софтуерни специалисти, които обединяват усилията си за изследвания за мирни цели в областта на физиката. Специалистите изследват основната структура на Вселената, като използват най-големите ускорители на частици.
Бонева сподели, че квалификационният курс й е дал възможност не само да се запознае с фундаментални открития, направени в най-големия световен център за наука, техника и иновации, но и да стане негов посланик, като предаде магията на знанието в класните стаи и вдъхнови учениците да изучават физика.
Примерът на българските учени, работещи в ЦЕРН, трябва да бъде последван от младото поколение, за да продължи традицията за участие на България в този голям международен проект.
„ЦЕРН е емоция, която не може да се опише, а трябва да се преживее”, заключи самоковската учителка.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*