Новини

Ирина Симитчиева, председател на сдружение „Сили имам да се боря”: “206 жени бяха прегледани безплатно за рак на гърдата”

Октомври бе месец за борба с рака на гърдата. Самоковското сдружение „Сили имам да се боря” с председател Ирина Симитчиева организира по този повод на 28 и 29 октомври безплатни прегледи на жени от града ни. Във връзка с това представител на редакцията се срещна с ръководителката на сдружението.

– Г-жо Симитчиева, тези важни прегледи станаха май вече традиция…
– Да, профилактичните прегледи през тазгодишния октомври се проведоха при нас за пети пореден път. Извършени бяха от екип на Военномедицинската академия – София с ръководител доц. Байчев. Спонсор бе Общината.
По принцип нашата цел е да информираме населението и да насочваме тези, които имат нужда, към лекари-онколози, защото в повечето случаи се налага човекът, срещнал се с коварната диагноза, да побърза.
Наскоро в Боровец се състоя и Третият национален конгрес на асоциацията на пациентите. Над 100 организации членуваме в асоциацията. Четири национално представени организации излязохме с резолюция и предложения към всички институции на здравеопазването. Гласът на пациентите ще се чува все по-силно тепърва.
– Какви са резултатите от сегашните прегледи?
– Първо искам да кажа, че самоковската жена като цяло бе похвалена от екипа, провел прегледите. Повечето жени, дошли за преглед, представяха свои изследвания и истории, което много улесни екипите. Прегледани бяха 206 жени общо за двата дни на акцията. 98 от тях се оказаха в добро състояние. На 40 % от жените бяха назначени допълнителни изследвания. Много жени направиха веднага тези изследвания в мамографския кабинет към „МБАЛ-Самоков” и получиха от екипа съответни указания. За съжаление, имаше и един случай на открит рак.
– Чести ли са случаите на тези заболявания в страната?
– Всяка година в България от рак на гърдата се разболяват над 3900 жени. За жалост към 1200 жени не се справят с болестта. През лятото и при нас от тази коварна болест ни напуснаха три жени на възраст около 50 години.
– Профилактиката явно е един от начините за борба с това опасно заболяване…
– Човек трябва да е информиран, навреме да се откриват опасните симптоми. Тогава и по-малко хора ще се срещат с тази болест. Нашият апел е хората да се преглеждат редовно. Коварната болест може да се преодолее, ако се открие заболяването в ранен стадий. Програмата „Спри и се прегледай!” е уникална възможност за профилактика на четири вида рак.
– Но мнозина като че ли не обръщат внимание на здравето си…
– Наистина, срещаме много често хора да казват: „Получих две писма, но няма да им отивам…” Човек не осъзнава, че сам трябва да се погрижи за себе си.
Още повече, че и държавата след много години за първи път полага началото на такава скринингова програма. Хората, които са уважили себе си и са направили своя преглед, от тук нататък ще бъдат поканвани периодично да правят профилактичния си преглед безплатно.
– Къде могат да се направят тези прегледи?
– В различни болници, но най-удобно в случая е това да стане в нашата.
„МБАЛ-Самоков” още от самото начало е една от болниците, в която всеки, получил писмо, може веднага да направи своя преглед.
– Ако човек има нужда от вашата помощ като сдружение къде и как може да ви намери?
– Нашето сдружение „Сили имам да се боря” повече от шест години съдейства на пациентите със своята извънболнична помощ. Офисът ни се намира на третия етаж в старата сграда на Общината. От 8 до 17 ч. там има социален сътрудник, който се грижи и за много пациенти по домовете и в болницата. Телефонът ни е 0722/90-414. Всеки, който има нужда и желание, може да ни потърси.
Много още може да желаем здравеопазването да бъде на друго, по-добро ниво. Но трябва и да осъзнаем, че собственото ни здраве зависи преди всичко от самите нас. Ние най-напред трябва да се погрижим за здравето си. Затова и призивът ми е: хора, уважавайте себе си, ходете на преглед!

Интервюто взе: Надка Вардарова

Leave a Reply