Новини, Политика

Искат забрана на износа на необработена дървесина

Димитър Делчев

„От Реформаторския блок не се притесняваме да засягаме интересите на дървената или която и да било мафия. Държавата, Народното събрание и изпълнителната власт трябва да докажат, че са способни да се преборят с мафията” заяви Димитър Делчев, секретар на Парламентарната група на Реформаторския блок и член на правната и на вътрешната комисия в парламента по повод предложените от Реформаторския блок промени в Закона за горите.
Делчев добави, че основната разлика с останалите постъпили предложения по проблема е, че забраната със закон, както блокът предлага, е по-стабилна и радикална.
„Ние искаме в закона да влезе, че необработена дървесина не може да се изнася за страни извън ЕС – например Турция, Сърбия, Македония, а не просто да се въведе временна забрана с решение на Народното събрание. По този начин се надяваме да дадем достатъчно време на горската администрация, на митниците и полицията да предприемат ефективни мерки”, коментира народният представител.
Контролът в момента е неефективен и трябва да бъде подобрен. Често нарушителите биват глобявани, а след това просто не плащат. Затова се предвижда да се изземват средствата, с които се извършва незаконното изсичане и извозване на дървесина – камиони, каруци, животни, резачки и т. н.
„Трябва да се фокусираме и върху работата на горските. Ако има съмнения за корупция и служителят е позволил изсичането да се осъществи в охраняваната от него гора, той трябва да бъде наказан”, добави депутатът.

Leave a Reply