Историческият музей чества с изложба 110-годишнината от рождението на Георги Белстойнев

В Посетителския център на Историческия музей на 21 февруари бе открита изложба с творби на Георги Белстойнев, посветена на 110-годишнината от рождението на забележителния самоковски живописец, достоен представител на известен зографски род.
Събралите се многобройни ценители на изкуството можаха да видят чудесни платна на един от най-скромните и същевременно най-даровити самоковски творци на изобразителното изкуство от 20 в. Значително внимание е отделено на портретите. Тук оживявят образите на един от най-големите самоковски художници Никола Образописов, на помощник-кмета на Комуната Коста Халваджийски, на проф. Васил Стоин, на „Стар самоковец” и „Кротък човек”, както и на Вера Иванова Дебелянова-Колчева – един малко известен портрет. Пейзажи от обичаната Рила и от родния град на художника дават допълнителна представа за неговите творчески търсения и постижения.


„Изложбите са нашият поклон, нашият реверанс пред творците”, изтъкна директорът на музея Веселин Хаджиангелов. Той допълни, че след подобна изява през миналата година в чест на Михал Белстойнев /популярен като последният самоковски зограф, а и като баща на Джони Белстойнев/, непознат съгражданин, живеещ в София, е осигурил средства за реставрация на рисувана от него икона и сега тя в подходящ вид е заела своето място в Митрополитската черква.
Хаджиангелов благодари на уредника на Художествената галерия Радослав Генев, както и на Любомир Николов и на останалите си колеги в музея за техния всеотдаен труд за подготовка на изложбата. Изразено бе и признание на ценителите на изкуството за тяхното внимание и отзивчивост.
За живота и творчеството на своя баща Георги Белстойнев говори и неговата дъщеря, също художник, Елена Белстойнева.


Изложбата бе разгледана с интерес и от група самоковски духовници, между които бе и архиерейският наместник в нашата околия иконом Михаил Колев.
Изложените творби ще останат в залата най-малко до края на март.
На щанда на музея интересуващите се могат да намерят и каталог с творби на Георги Белстойнев на стойност 3.50 лв.

х х х

Георги Белстойнев е роден в Самоков на 21 февруари 1909 г. Завършва Държавната художествена академия, където негови преподаватели са Димитър Гюдженов, Дечко Узунов, Иван Лазаров, Васил Захариев и др. Учителства на няколко места, включително в Охрид и Самоков.
След 1950 г. се отдава изцяло на творческа дейност. Работи в областта на пейзажа и портретната живопис, с масло и акварел. Особено силно се отразява на творчеството му неговото пребиваване в Охрид. Изявява се много успешно в приложната живопис. Изключителен е приносът му за реставрирането на редица черкви и къщи в Копривщица, Пловдив, София, Плевен, Чепеларе, Смолян, храм-паметника „Шипка”. Огромни са заслугите му за реставрирането на Байракли джамия и за сценографията на читалищния театър в града ни. Не случайно проф. Георги Богданов нарича Белстойнев „най-добрият съвременен орнаменталист на България”.
Участва и в много художествени изложби в страната. Голяма негова изложба бе уредена по случай 100-годишнината от рождението му през 2009 г. в Самоков.
Георги Белстойнев става член на Съюза на българските художници през 1953 г. Години наред е секретар на дружеството на СБХ в нашия град. От този свят си отива едва 58-годишен, през 1968 г.
Запомнен е и като един от първите скиори, алпинисти и планински спасители.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*