Исторически успех за „Рилски“ в турнира „Еврочалъндж“

Снимка: Ивайло Андреев

Исторически успех постигна „Рилски спортист” в дебютното си участие в турнира „Еврочалъндж”. Нашите момчета, водени от Росен Барчовски, надиграха със 70:68 румънския БК „Муреш” на 19 ноември и така извоюваха първата си победа в авторитетната надпревара. С нея самоковци излязоха трети в група Н с актив от 4 точки. Лидер в групата е „Солнок” с 5 пункта, колкото има и вторият – „Цмоки“.
Напред продължават първите два отбора, а в следващия кръг – на 3 декември /вторник/, „Рилски” приема „Солнок” в опит да затвърди статута си в третото по сила състезание на Стария континент.
Двубоят в „Арена Самоков” предложи много емоции на зажаднялата за стойностен баскетбол публика. Гостите изглеждаха по-добре в началото и след първата четвърт водеха със 17:13. Във втория период на сцената излезе обаче капитанът ни Йордан Бозов, който реализира няколко важни коша и поведе съотборниците си към обрат. След чудесно 22:8 момчетата ни обърнаха статуквото за 35:25 на полувремето.
След антракта северните ни съседи се вдигнаха на щурм и намалиха изоставането си до 5 пункта благодарение най-вече на разигралия се сърбин Иван Иванович. Последната дума обаче имаше тимът ни, който чрез Шон Барнет и Остин Калхун поведе с 9 точки 4 минути преди сирената. Румънците заиграха ва банк и 40 секунди преди края изравниха – 68:68, от което залата изтръпна. С два наказателни удара на Равънел и Златин Георгиев-Голди „Р. спортист” изстрада успеха.
След щастливия развой старшията Барчовски застана пред журналистите:
„Тази победа е историческа за Самоков, все пак е първа в Европа и трябва да се отбележи. Беше много трудно, много напрежение имаше върху нас. Трябваше да победим задължително, бяхме с четири загуби поред и това се отрази на момчетата. Още в началото се видя, че сме припрени, уплашени. Видя се и при изпълнението на фаулове. Ако бяхме продължили да играем в защита, както през първото полувреме, щеше да ни върви бързата атака и мачът да стане по-лесен за нас. В крайна сметка се радвам, че спечелихме и зарадвахме верните ни привърженици.”
Героят Бозов допълни: „Играхме добре през първото полувреме, но през второто започнахме да държим много топката и да правим грешки. Винаги, когато това се случи, другият отбор ни настига, но ще продължаваме да работим. За нас следващият мач също е изключително важен и ще се постараем да победим. Загубихме с малко в Унгария, надявам се сега да победим и да останем в битката за най-добрите 16 тима.”
Тази събота пък, на 23 ноември, „Рилски“ приема в „Арена Самоков“ изненадващия лидер в първенството „Черно море“ в среща от 6-ия кръг на НБЛ. Двубоят е с начален час 18.00.

Класиране
1. Солнок 2:1 5
2. Цмоки 2:1 5
3. Р. спортист 1:2 4
4. Муреш 1:2 4

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*