История, Култура, Новини

Историята е 150-годишна

Много моля цялото настоятелство и съответно ръководство на читалище-паметник “Отец Паисий” да има предвид едно много важно нещо, което искам да споделя тук, защото знам, че голяма част от самоковци ще го прочетат, а не да им се промиват мозъците с нещо, което не прави чест, но вече е факт.

Във фотоизложбата на площада – част от поредицата прояви за празника на Самоков, имаше табло със снимки под наслов „150 читалищен театър”. В него обаче бяха публикувани снимки от последните прояви на читалищни спектакли.

Ще си позволя да публикувам списък с имена на хора, които са част от 150-годишната история на читалището, най-вече на талантливи актьори-самодейци, защото настоятелството е сметнало за необходимо да изложи във фотоизложбата снимки от пиеси, в които тези имена липсват.

Хайде – обръщам се към ръководството, си преразгледайте архивите и ако нямате такива, все пак разполагаме с богат снимков материал за това кой, какво и защо е бил част от тази 150-годишна история.
С уважение изписвам имената на всички актьори-самодейци, от които съм се учила, които съм уважавала, познавам и ще споменавам, докато мога да помня: Ани Свиленова /Бог да я прости!/, Диди Дончева /Бог да я прости!/, Христо Ненов, Емил Ушагелов, Ани Балабанова, Нина Милкина, Мая Малканова, Мариела Павлова, Кристина Ушагелова, Николай Китов, Димитър Дудин, Кристина Дудина, Хрим Христовски /Бог да го прости!/, Огнян Милев, Виолета Машева, Яна Василева, Любослава Ярловска, Румен Цинцарски, Зина Хаджимитова, Момчил Мясищев /завършил НАТФИЗ/, Александър Хаджиангелов /завършил НАТФИЗ/, Любомир Малинов /режисьор/.
Тези, които съм забравила да спомена, да ме извинят.

И още нещо към всички от читалището, защото много добре се познаваме. Не желая да се държите спрямо мен като ощипани госпожици, защото всичко, което съм написала тук, е абсолютната истина и съм готова публично да я защитя. Не се срамувам от написаното, а вие трябва да се срамувате от вашата постъпка.
Желая ви бъдещи творчески успехи! И не пренебрегвайте историята,  защото поколенията са отмъстителни, някога това може да се случи и с вас.
С уважение:

Лидия Найденова

Leave a Reply