„И аз нямам вода три дни, какво ревете?!” или за обслужването в Боровец

Предизвикано

Тема № 1 в общината навръх Нова година по една или друга причина стана безводието в топ курорта Боровец. Причините за това /без/водно бедствие и мерките, които трябва да бъдат предприети, разискваме в отделни публикации в този брой. Тук ще стане дума за реакцията и отношението към туристите по време на кризата от страна на хотелиери, служители и работници в курорта.
В интернет се появиха ужасяващи разкази за студено обслужване, басейн и… картофи; за горещи стаи и ледени душове; за отговори на запитвания на недоволни клиенти от сорта на: „Ами и аз не съм имала вода и три дни не съм се къпала като вас; какво ревете“… Като прибавим и лични впечатления отпреди година за обслужващия персонал на лифтово съоръжение в курорта, когато мой приятел падна в опит да се качи на четириседалка и работещите там служители му се развикаха като на сгафило куче, картинката става наистина разочароваща и неприятна.
Не трябва обаче да бягаме от истината и да си заравяме главите в пясъка. Нека прогледнем и сами се извадим от калта. Защото през 2016-а Боровец ще чукне 120 лета, защото имаме дълг към нашите майки, бащи, баби и дядовци, които го изградиха, защото искаме да се изхранваме покрай този курорт, защото… той всъщност е и гордост за нас, самоковци.
И затова подобни заяждания с клиенти на хотел, със скиори, с гости на Боровец са недопустими! Убеден съм, че описаните истории не могат да се случат в нито една развита страна по света.
Работил съм в Боровец и знам как всяка втора дума на англичаните, например, е „тенк ю”. Дори и като ти дават пари срещу съответна услуга или покупка, разбира се, отново ще чуеш еквивалента на нашето „благодаря”. Не можеш, нямаш право просто, да се караш с тези хора, които са оставени с дни без вода и негодуват срещу това. Не случайно се казва, че „клиентът винаги има право”. Дори и да не е съвсем прав… Дори и вината да не е лично твоя.
Ти, служителят в хотела, трябва да застанеш на мястото си и да кажеш „Извинявайте”! Ако трябва, ще повториш тази думичка още веднъж, два или три пъти! Защото ти представяш не само себе си, а и своя комплекс, курорт, в доста случаи и родината си пред гостите – ти си лицето на Боровец, на Самоков и на България за тях. Трябва да се научиш ти, служителят, аз, всеки от нас, че егото ни не може да е водещо, когато става дума за туризъм.
Представи си, ако ти беше на почивка и ти „избяга” водата навръх Нова година, а и си платил за престой от 2-3 дни 500-600 евро, дали щеше да се израдваш на „мимолетно” заяждане от персонала на хотелския комплекс?
Тъй че оттук нататък ни чака преход към друг манталитет, тиха, но упорита работа, и внимателно, коректно и специално отношение към нашите гости. Те не са ни длъжници!

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*