И гости от Пернишко на концерта край Бельова черква

Момиче от Пернишко с чудна визия и глас украси празненството край храма

Певчески групи от пернишките села Ковачевци и Калище бяха за първи път гости на Седмия традиционен фолклорен концерт, състоял се край Бельова черква /храм ”Рождество Богородично”/ на 19 август – през празничните дни, посветени на града ни.
Пернишката община Ковачевци /в състава на която влизат и едноименното село, и село Калище/ е наш партньор заедно със сръбската община Димитровград при осъществяването на проект, чрез който трите района съвместно рекламират своите значителни културни и туристически забележителности.
Публиката – самоковци, гости от околните села и от други селища в региона, възнагради с овации и останалите изпълнители – Шишмановската група при читалище “Младост”, състав ”Самокови” към читалище-паметник “Отец Паисий”, женски, мъжки и смесени фолклорни групи при читалищата в Говедарци, Маджаре, Радуил, Ярлово, Белчин, Рельово, Злокучане, Драгушиново.
Оркестър повдигна още повече настроението. И докато на сцената изпълнителите пееха, на голямата поляна се виеха хора на по няколко ката. И деца се хванаха на тях, заедно със своите родители и баби.
Преди концерта участници и гости бяха топло поздравени от кмета Владимир Георгиев.
Рано сутринта пък празнична света литургия в черквата отслужи Знеполският епископ Йоан, викарий на Софийската света митрополия, в съслужение с архиерейския наместник в Самоков свещеноиконом Петър Стоименов и свещеници от София и града ни.
Известно е, че тук, в църквата, преди 18 години археолози откриха гроба на епископ Симеон Попович /Самоковски/, обесен от поробителите като водач на народен бунт преди 275 години – през 1737 г., обявен в наши дни за св. свещеномъченик и признат за покровител на града ни.
По-късно епископ Йоан освети и курбана, който бе раздаден на присъстващите. Мнозина запалиха свещички и се помолиха за здраве и благополучие, а после се освежиха на близкото лековито аязмо и пийнаха вкусна студена водица от оригиналната чешма. Разбира се, имаше и сергии и щандове с всевъзможни лакомства и сувенири. А край стародавният храм, на висок пилон, гордо се развяваше родният трибагреник…

Тодор Попов

Знеполският епископ Йоан освети курбана в Бельова черква

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*