И за музей на фотографията се мисли

В БТА на 20 ноември се състоя пресконференция във връзка с предстоящото на 24 ноември връчване в Самоков на първата в България национална награда по фотография „Анастас Карастоянов”.
Веска Тодорова, гл. експерт „Връзки с обществеността” в Община Самоков, даде думата на кмета Владимир Георгиев, който разказа как е учредена наградата и изтъкна, че идеята е възникнала отдавна в израз на желанието да се утвърди мястото на Самоков в българската фотография и да се отдаде почит на цялата фамилия Карастоянови, дала ценен принос за културната история на града и страната. Георгиев благодари на журито и на всички участници в конкурса.
Директорът на Историческия музей Веселин Хаджиангелов подчерта, че повече от 80 години в музея се събират фотографии и там е създаден изключително богат фонд. Самоковската художествена школа е запазена марка; във фотографията обаче също можем да говорим за самоковска школа, изтъкна Хаджиангелов.
Уредничката в музея Невена Митрева разказа за дарението „Златен извор” на Мария Йончева и за неговото значение за доказване на твърдението, че самоковци са първите български фотографи. „Би било хубаво, ако и други градове се включат в дейността за разкриване на историята на родната фотография – Анастас Карастоянов е имал много ученици, чираци, помощници от различни градове”, добави Митрева.
„Няма българин, който да не знае, че Самоков е бил център на Възраждането, да не знае кой е Захарий Зограф. Щастлива съм, че тук започва нещо на национално ниво; съпругът ми утвърди фотографията като изкуство и я въведе като специалност в Художествената академия. Убедена съм, че в Самоков трябва да има музей на фотографията”, въкликна пък проф. Ивана Едрева.
Членът на журито доц. Петър Абаджиев заяви, че сред представените за конкурса черно-бели фотографии има снимки на много високо ниво – с философия, идеи; носещи много емоции, артистичност, абстрактност. Доц. Абаджиев подчерта и подкрепата, която е срещнал в Самоков.
В пресконференцията участва и зам.-кметът Люба Кленова.
От отговорите на въпросите на журналистите стана ясно, че предстои да се измине дълъг път до осъществяване на хубавата идея за създаване на музей на фотографията в Самоков.
Ще има и каталог на изложбата с най-добрите творби в конкурса. Изложбата ще се открие на 24 ноември, петък, от 17.30 ч. в Художествената галерия „Проф. Васил Захариев” в града ни. Ще бъдат представени 65 фотографии от 41 автори от общо участвалите в конкурса 363 фотографии на 79 майстори на обектива. Класираните на челните места автори ще бъдат наградени.
На 24 ноември ще бъде обявена и темата на конкурса за следващата година. В бъдеще самата награда ще се връчва ежегодно през ноември – в седмицата, когато е Денят на християнското семейство и християнската младеж /21 ноември/.

Евгения Попова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*