И Марица, и Искър имаха представители на „Струма пее”

Ако пътуваш за Кюстендил и се отбиеш вляво, ще трябва да минеш по известния, наподобяващ кобилица, Кадин мост, за да влезеш в известното кюстендилско село Невестино.
То получило името си от невеста Струма. Тя първа занесла ядене на съпруга си, който заедно с други майстори съграждали моста. За да се задържи самият мост, трябвало да се вгради сянката на първата булка, която ще дойде. И така съграденото останало и до днес – голям, устойчив, трисводест мост, а водите на Струма се плискат в ниското. Ято патици гордо плават надолу, към парка с многогодишна гора, към естрадата, която за пореден път приема гости – певци, музиканти, танцьори – участници във фолклорния фестивал „Струма пее”.
От Самоковска община участие в авторитетната традиционна проява взеха трио „Славей” от Марица, както и самодейци от Клисура, Алино, Ярлово, Белчин, Бели Искър, Самоков.
Именно танцьорите от формация „Самоков” внесоха жизнерадост и и истинско оживление в ранното августовско утро. Последваха ги трите изпълнителки от с. Марица с автентични песни. Клисурки и пяха, и танцуваха, а по време на изпълненията на други групи играеха между зрителите и така увличаха още много игрохорци. Жените от Алино отново се представиха добре под „диригентството” на Момчил Чалъков. Той пя и в мъжкото трио. Достойно се представиха и другите самоковски състави.
Голям интерес предизвика представеният от самодейци от с. Попинци, община Панагюрище, обичай „Изпращане на новобранец”. Нали вече няма войнишка служба, всички се зарадваха на този ритуал, който показва как момчетата в казармата стават мъже: „…Войник отивам, мамо,/ служба да служа/ цели три години…” Трупата бе една от най-многобройните. Девойката изпрати либето си с думите: „Лесно ще се разделим, мъчно ще се забравим…”
В журито участваха Антоанета Асенова /педагог, специалист по народни танци, режисьор/, Петьо Кръстев /композитор, диригент на оркестъра на благоевградския фолклорен ансамбъл „Пирин”/, Светла Цветкова /хоров диригент, ръководител на групи за автентичен фолклор, певица в „Големите български гласове”/ и др.
Представиха се десетки певчески състави, разказвачи на словесен фолклор, музиканти и танцьори, майстори на обработения фолклор. Богата програма поднесоха самодейци от Джерман, Земен, Старчево, Прибой, Кралев дол, пернишкото село Пещера, Багренци, Друган, Голема Раковица, Мусачево и много други селища. Петгодишната Никол от Благоевград потропваше с краченце, накипрена в народна носия и цветя, красиви като нея. А Струма си течеше и отнасяше към морето този чуден букет от български песни и ритми.

Димитрина Божилова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*