Култура, Новини, Образование

И младите творци казаха: „Не се гаси туй, що не гасне”

Присъстващите на вечерта бяха приветствани от Пепа Георгиева, гл. експерт “Култура” в Общината

В неповторимата атмосфера на Сарафската къща на 6 юни официално бе закрит в рамките на общината националният ученически конкурс „Не се гаси туй, що не гасне”.
Конкурсът, състоял се за 7-и пореден път, бе организиран от Национално движение „Русофили” със съдействието на Съюзът на българските писатели, Съюза на българските журналисти, Московския фонд „Русский мир” и др. Министерството на образованието и науката пък е включило конкурса в националния календар за извънучилищни дейности.
Учениците от Самоков участват в конкурса още от първата му година – 2008-а. Продължават участията си и досега, като представянето им винаги е било на най-високо ниво. Всяка година в челните тройки по категории, оценени от националното жури, има и самоковски участници. Тазгодишното участие е особено впечатляващо – 79 ученици от 6 училища са представили свои 89 работи. На български език са подготвени 80 реферата, очерк, интервю, две презентации и рисунка. На руски са подготвени два реферата, очерк и интервю. Девет от участниците са представили по две или три работи, двама са писали и на български, и на руски.
Най-ценното от всичко е, че учениците са се потрудили добре – търсили са материали, прочели са литература, обогатили са знанията си. Самите работи са много разнообразни. Тъй като основната конкурсна тема е Руско-турската освободителна война от 1877–1878 г. и 136-годишнината от нея, много от разработките са посветени на едни от наистина най-силните, най-вълнуващи и невероятни събития – началото на войната и нечувания ентусиазъм, страховитото зимно преминаване на руските войски през Балкана, героичната Шипченска епопея. Генералите Гурко, Столетов, Скобелев също са предизвикали възхищението на младите творци.
В работите е обърнато внимание и на създадените и набирали сили, заедно с освободената ни родина – българско образование и културата, българска армия, полиция, пожарна, Червен кръст и пр. Някои от работите са за по-близки времена и в тях прозират силни чувства, изказани категорично – заклеймяване на войните с техния ужас, преклонение пред героите и още – искреност и топлота, описващи взаимоотношенията между обикновените хора – българи и руси – отношения добри, братски, устояли на ветровете на години и промени.
ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” приятно изненада с разработките на 72 свои възпитаници. По двама участници в конкурса имат ПГ „Константин Фотинов” и ОУ „Христо Максимов”, по един – ПТГ „Никола Вапцаров”, СУ „Никола Велчев” и ОУ „Св. св. Кирил и Методий”.

Част от самоковските участници в конкурса

Всъщност ОУ „Митр. Авкс. Велешки” е „ветеран” в този конкурс. Има седем участия – колкото са и конкурсните години. Винаги е имало и най-много участници, и най-много отличени сред общо около 2-3 хил. млади българи, които всяка година се представят в конкурса. Голямо уважение и благодарност заслужава преподавателката в училището и научен ръководител на участниците Ангелина Милушева.
На тържеството в Сарафската къща бе дадена заслужена оценка на целия труд на ученици и ръководители. Организатор бе Руският клуб в Самоков, оказал се двигател на конкурса на местно ниво, с голямата подкрепа на Общината. Стана истински празник – с много гости, топли думи, подаръци и усмивки.
Сред гостите бяха председателката на Общинския съвет Силвия Стойчева, зам.-кметът Радослав Стойчев, общински съветници, както и доц. Атанас Иванов от ръководството на Национално движение „Русофили”. Присъстваха, получили красиви стилни покани, и родители на много от участниците в конкурса.
За всички прозвуча музикален поздрав от малките певици братовчедките Маргаритка и Марина Бочеви в съпровод на Латинка Янкова.
След кратък анализ на конкурсните резултати участвалите ученици и научните им ръководители, както и техните училища, получиха специални грамоти от главните организатори от София. За учениците и ръководителите бяха осигурени и подаръци от Общината – красиви сувенири и книгата на Иван Ненов за Паисий Хилендарски. Ценното издание ще намери своите читатели в повече от 80 самоковски домове. Грамотите и подаръците връчи г-жа Стойчева. Тук бе и авторът Иван Ненов.
За да се докоснат, макар и бегло, до конкурсните работи, присъстващите чуха откъси от някои от най-добрите разработки. Теодор Малинин прочете част от интервюто си „Живо огънче в сърцата ни е нашата дружба”. Ангелина Маринкова сподели с публиката своя емоционален очерк „Никто не забыт, ничто не забыто!… или Как започна всичко!” Силен завършек постави Светослав Иванов със своята „Възхвала за 3 март”.
Много топли благодарствени думи получи и Надежда Спасова, преподаваща руски език в няколко от самоковските детски градини. От името на „Русофили” на г-жа Спасова бе връчена грамота в знак на висока оценка за нейната дългогодишна, неуморна и почти апостолска дейност.
Очаква се в близките дни да станат ясни резултатите от конкурса на национално ниво.

Инж. Спаска Александрова

Сред наградените от председателката на Общинския съвет Силвия Стойчева бе и учителката в ОУ “Митрополит Авксентий Велешки” Ангелина Милушева /вляво/

Чаровните малки певици братовчедките Маргаритка и Марина Бочеви

Leave a Reply