Новини, Шарен свят

И прокуратурата поиска незабавни мерки за ремонта на яз. „Бели Искър”

Дългогодишната сага с ремонта на стената на яз. „Бели Искър” продължава, макар че в последно време се е появила светлина в тунела.
Председателят на Националния комитет за подобряване на водоснабдяването инж. Ганчо Хитров съобщи на пресконференция в Самоков на 22 февруари, че все пак има признаци на раздвижване след намесата на прокуратурата, предизвикана от инициативността на комитета.
В пресконференцията участва и Иван Терзийски, председател на Обществения инициативен комитет за неотложен ремонт на стената на яз. „Бели Искър”, сформиран от населението на едноименното село.
По думите на инж. Хитров, работата е потръгнала след негово посешение заедно с Терзийски при главния прокурор Сотир Цацаров преди месец. Последвали са писма на Главната прокуратура до премиера, министри, областния управител, кметовете на София и Самоков и други ръководители на институции, в които се изтъква констатацията на Еспертния съвет при Министерството на регионалното развитие и благоустройството, че яз. „Бели Искър” е в частично работоспособно състояние и се разпорежда да се предприемат мерки за незабавни действия за ремонт на стената.
Междувременно е получено писмо от доскорошния областен управител на Софийска област Росица Иванова, в което се подчертава, че независимо от промените в собствеността отговорни за язовира са Столичната община и концесионерът – „Софийска вода” АД.
На 10 февруари от Националния комитет за подобряване на водоснабдяването и Обществения инициативен комитет са изпратили ново писмо до президента, премиера, главния прокурор, министъра на регионалното развитие и благоустройството и омбудсмана с копие до софийския кмет с искане да се спре „16-годишното протакане и отлагане на ремонта” на язовирната стена.
Сега от двата комитета настояват до 20 март Столична община и „Софийска вода” със съдействието на Министерството на регионалното развитие и благоустройството да приемат един от изработените два варианта за ремонт на стената, като при обсъждането на въпроса в Експертния съвет на министерството да участват водещи родни експерти в тази сфера.
Другото искане на двата комитета е до 30 април да се проведе конкурс за избор на изпълнител и още през пролетта да започне дълго очакваният ремонт на стената.
В противен случай ръководствата на двата комитета ще свикат общо събрание в Бели Искър и ще поставят остро въпроса пред Общинския съвет в Самоков, като ще призоват населението на града и района /като най-заплашено от евентуален пробив в стената/ към гражданско неподчинение. То би било изразено, по сумите на Хитров, в блокиране на пътищата към Боровец и в протести в София – пред Столичната община и пред органите на държавната власт.
На пресконференцията бе припомнено, че концесията на „Софийска вода” е за 25 години – от 2000-а до 2025 г. Наближава краят на този период, а практиката показва, че през последните години концесионерът избягва да влага големи инвестиции за ремонт и подобряване на системата със стремеж за извличане на максимална печалба. Ако не се задължи сега концесионерът да извърши този ремонт, ще са необходими после близо 60 млн. лв. бюджетни средства за тази цел, посочи Г. Хитров. А и няма за кога да се чака. Затова от двата комитета категорично настояват за незабавни действия.
Язовирът е включен в националните обекти от стратегическо значение, а са налице симптоми, че се проявява по отношение на състоянието му престъпна небрежност – до такъв извод, оповестен на пресконференцията, е стигнал пък Ив. Терзийски след срещата с главния прокурор.
„Сега нивото на водата в яз. „Бели Искър” се поддържа изкуствено ниско”, заяви в отговор на въпрос на представителя на „Приятел” г-н Хитров. Той допълни, че в язовира има около 9 млн. куб. м вода, докато обемът му е над 15 млн. куб. м. При това положение според специалиста в продължение на много години се губи възможността за производство на допълнителни количества електроенергия в трите централи – при язовира, край Мала църква и в Симеоново. За пореден път бе описана и апокалиптичната картина, която би настъпила при, не дай Боже, разрушаване на стената на яз. „Бели Искър”.
Даден бе и примерът отпреди няколко дни със 180-хиляден град /в американския щат Калифорния/, който бе евакуиран, за да се заздрави открита пукнатина в стената на язовир наблизо.
Хитров изригна и срещу исканото от „Софийска вода” голямо увеличение – с 18 %, на цената на водата в столицата. „Приемането на подобно искане би повлякло неминуемо и увеличаване на цената на водата в Самоков”, предупреди председателят на Националния комитет за подобряване на водоснабдяването.

Тодор Попов

 

Leave a Reply