Новини, Шарен свят

И работещи ще могат да са лични асистенти

В национална среща във връзка с представянето на нова програма за лични асистенти е участвал на 8 май кметът Владимир Георгиев.
Нови 14 118 лични асистенти ще помагат на хора с увреждания и самотно живеещи възрастни. Това предвижда социалното министерство с новата програма „Независим живот”. Общините ще могат да подават по електронен път заявления за участие след 10 юни. Очаква се от края на лятото и началото на есента услугата да може вече да се предоставя.
Досега за лични социални и домашни асистенти можеха да кандидатстват само безработни. По новата схема ще могат да бъдат наемани и работещи хора. Възнагражденията им ще се определят от Общината, като не трябва да са по-малки от минималната заплата за страната.
Програмата ще продължи до края на 2017 г. и е на стойност 150 млн. лв. Парите са осигурени от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Програмата дава възможност на общините да кандидатстват с проекти /на стойност от 80 хил. до 500 хил. лв./ и за изграждане на социални звена, в които да се предоставят услуги на хора с увреждания и самотни пенсионери.

Leave a Reply