И Ридо придоби по-цивилизован вид вследствие на доброволен труд, на ред е Боричо

Ентусиастите от доброволческата организация „Чиста Земя” осъществиха поредната си „зелена” акция на 11 и 12 май.
Този път под сякаш магнитните им за боклуци ръце попадна крайградският парк Ридо. В двата дни – събота и неделя, по 10-15 души се трудиха, за да облагородят пространството около оформената наскоро екопътека до футболното игрище, което също бе обходено. Събрани и извозени бяха и боклуците от южната страна на мотополигона, под асфалтовия път. Доброволците отново се включиха и в кампанията „Капачки за бъдеще”, като напълниха голяма бутилка от минерална вода с пластмасови капачки. Младите хора особено се зарадваха на срещата с възрастен човек, който с бастун с прикачен към дъното му пирон също се опитваше да направи каквото може.
Еко активистите традиционно попаднаха на разнообразни отпадъци, но като че ли останаха най-впечатлени от… пълен с кисело зеле бидон.
Няколко дни по-късно – на 15 май, присъствахме на среща на Владимир Митков и Георги Прасков, които заедно със Светлин Симеонов са основните организатори на кампанията. Човек би си представил, че след вече два месеца на неспирен доброволен труд те може би са се уморили, или дори отчаяли. Каква обаче бе изненадата, когато видяхме с какъв плам обсъждат следващи акции и проблемни райони и участъци… Наистина с младежки хъс и ентусиазъм! Колкото и невероятно да е това в днешно време…
„Нашата религия е природата”, отговориха на въпросителния ми поглед младите мъже. После споделиха, че наскоро жена от квартал „Самоково” потърсила именно тях за помощ, защото предишните й молби не били чути от институциите…
В крайна сметка доброволците решиха да довършат започнатото на Ридо в идните два почивни дни – на 18 и 19 май. Тогава ще започнат акцията си в 10 ч. от местността Боричо в южния край на Ридо, след това ще почистят сечищата в района и ще поемат по ролбана към Дабова глава.
По-нататък пък предвиждат да се погрижат и за бившите рибарници в района на някогашното ДЗС в местността Луковица, вляво от пътя за Боровец, където положението с чистотата е наистина страшно и ще се наложи използването и на тежка техника.
Междувременно от „Чиста Земя” поставиха големи транспаранти, осигурени от Община Самоков, на вече почистените от хората от сдружението места – край новия дом за възрастни хора „Хармония” по пътя за Боровец, край долното поделение и черния път за Доспей и в началото на Лаго, преди фирма „Самел-90”.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*