И Сакскобургготски бе в Митрополитската църква

Експремиерът уважи храмовото тържество

Симеон Сакскобургготски бе сред богомолците на храмовия празник на Митрополитската църква /храм „Успение Богородично”/ в четвъртък, на 15 август. Експремиерът се поразговори с кмета Владимир Георгиев и с други участници в празника, докато заместниците на градоначалника Радослав Стойчев и Васил Сайменов се редяха на опашката за свещи. Тук бе и секретарят на Общината Ангелина Вангелова.
Опашка се виеше и за цветя пред храма.
Сутринта свещ. Георги Николов отслужи тържествената света литургия, а по-късно освети водата и подготвения традиционен курбан. Пригласяше църковният хор.
Опитните майстори Николай Айдаров и Георги Рангелов поясниха за „Приятел”, че курбанът е телешки и е общо 600 литра. Сготвен е бил в 6 големи казана.
Огромна опашка се изви и за вкусната ритуална гозба.
Стотици мъже и жени, деца и младежи бяха изпълнили голямата черква и чудесната градина пред нея. Сред нашите съграждани бяха и доста гости от съседни градове и села, както и туристи от чужбина – чуваше се английска и немска реч.
Слънчевото време допълваше създадената приятна атмосфера и мнозина не бързаха да се разотидат.
Събитието бе част от програмата по случай Празника на Самоков. Известно е, че 4 от общо 5-те църкви в града ни /освен Митрополитската, още „Покров Богородичен” в Девическия манастир, „Рождество Богородично” – Бельова черква и Долномахаленският храм „Въведение Богородично”/ имат за патрон св. Богородица.

Делян Василев

Много бяха желаещите да си вземат светена вода
Огромна опашка се изви за курбана
Какво е празникът без цветя!?…

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*