Култура, Новини

И самоковски краеведи участваха в 11-те Цар-Шишманови дни

Местните краеведи Иван Ненов, Георги Захов и младият Силвио Томов взеха участие в традиционните 11-и Цар-Шишманови дни, състояли се на 29 и 30 септември и 1 октомври в конферентната зала на хотел „Арена” в града ни.
Темата на Ненов бе „Короната, жезълът и царското съкровище на цар Иван Шишман”, а на Захов – „Поп Стоица от с. Рельово – сподвижник на митрополит Симеон Самоковски”. Томов пък говори за „Българското офицерство след 1944 г. Два примера от Самоков”.
В първия ден на традиционния форум благопожелания за здраве и успех на участниците в традиционния форум поднесе протоиерей Михаил Колев, архиерейски наместник в Самоков. Присъстващите научни работници и музейни специалисти, както и учители и ученици от ПТГ „Никола Вапцаров”, бяха приветствани и от директора на Историческия музей в града ни Веселин Хаджиангелов, гл. експерт „Култура” в Общината Пепа Георгиева и от името на организаторите от главния секретар на асоциация „Онгъл” д-р Росен Малчев.
Организатор на дните, които бяха и 37-и научни четения на асоциацията за антропология, етнология и фолклористика „Онгъл”, бе самата асоциация с подкрепата на Община Самоков, Историческия музей, фирма „Екип 123” и импресарско-издателска къща „Род”.
Дните бяха посветени на 280-годишнината от обесването на св. Симеон Самоковски, 125-годишнината от създаването на стихотворението „Върви, народе възродений“ от Стоян Михайловски и 110-годишнината от рождението на акад. Иван Дуйчев.
Изнесени бяха десетки доклади и научни съобщения от учени и музейни специалисти от България, Русия и Македония, включително и от нашите съграждани доц. д-р Константин Рангочев, секретар на „Онгъл”, и директора на музея Веселин Хаджиангелов.
Състояха се международен симпозиум на тема „Митове – стереотипи – мистификации” и 12-ият фестивал на културно-историческия и природонаучния късометражен филм и фотография „Балканска културна филмотека”. Подредени бяха изложби. Отличени бяха изявени етнолози, медиевисти и археолози с традиционните годишни награди на имената на проф. Тодор Ив. Живков, сем. Добреви и асоциация „Онгъл”.
Гостите се запознаха със забележителностите на Самоков и района.
В чест на участниците във форума бе даден коктейл.
От Общината междувременно отбелязаха, че не са много местните власти, които заделят средства за финансиране на научни симпозиуми, а Община Самоков вече 11 поредни години подпомага организирането на научни конференции за изследване на родния произход и фолклор. От друга страна благодарение на тези изследвания се разкриват малко известни и неизвестни факти и от историята на Самоковския край. Всичко това, коментираха от Общината, е израз на отговорност не само към историята, но и към младите хора, които трябва да имат не само познания, но и мотивация и заинтересованост за продължаване на тази родолюбива дейност.

Тодор Попов

Leave a Reply