Новини, Политика, Читателски

И самоковци казват “Не” на добива на шистов газ в България

На 14 януари в София и още 11 града се проведоха многохилядни митинги против намеренията на чуждестанни компании за проучване и добив на шистов газ в България. Митингите бяха поредни и най-масовите засега. Най-многоброен беше митингът в София, в който участваха повече от 3000 души. В този митинг участваха и еко активисти от Самоков.
Да припомним накратко какво е шистов газ и защо е толкова опасен добивът му.
Шистовият газ се намира в шисти, дълбоко под земната повърхност. За да бъде освободен, се прави сондаж, в който под много високо налягане се вкарва вода с разтворени в нея химикали. Под действието на високото налягане се получава т. нар. хидравличен удар /разрив/, изразяващ се в разкъсване на подземните пластове и освобождаване на газа от шистите.
Проблемът е в това, че повече от изполваните химикали са силно отровни, а някои от тях – канцерогенни. Поради голямото налягане при разкъсването на земните пластове тези химикали попадат в подпочвените води и ги замърсяват. Част от химикалите се извеждат с газа на повърхността и замърсяват и самата повърхност.
При това в земята се вкарват десетки и стотици тонове химикали и замърсяването може да бъде огромно и необратимо с течение на времето. Самият шистов газ съдържа много примеси и е много по-малко калоричен от природния газ.
Проучването за шистов газ е не по-малко опасно от самия добив, защото се извършва по същата технология. Евентуалните проучвания биха довели до замърсяването на подземните води на стотици квадратни километри в Добруджа, без да е ясно дали изобщо ще бъде намерен шистов газ. Осъзнавайки това, тези хиляди млади хора за пореден път казаха категорично “не”, което принуди правителството да не повтаря, че протестиращите са били само трима, а да внесе в парламента предложение за мораториум върху проучването на шистов газ в България. Този мораториум бе гласуван вече с мнозинство в парламента. Засега е постигната победа.
Не се съмнявам, че след време отново ще бъдат направени опити за добив на шистов газ, защото за печалби някои фирми не се спират пред нищо. Затова трябва да бъдем готови за нови протести и за постигане на пълна забрана за добив на шистов газ, както е в такива големи страни като Франция например.

инж. Любослав Нейчев

Leave a Reply