Новини, Шарен свят

И самоковци протестираха срещу по-скъпите винетки

Правителственото решение цената на винетките да скочи с 30 лв. – от 67 на 97 лв., предизвика недоволството и протестите и на самоковските шофьори. На 28 ноември шествие категорично въстана срещу промяната, като участниците се мотивираха с трагичното състояние на шосетата в района.
Десетките протестиращи потеглиха с лозунги на автомобилите си от паркинга пред „Т-маркет”, преминаха по бул. „Искър“, а след това по ул. „Софийско шосе“. Рано следобед пътят за столицата бе затворен. Част от пътуващите по това време в този участък шофьори дори се присъединиха към протеста.
Участниците в шествието бяха категорични, че няма да плащат новата цена на винетките. Според много водачи дори и сегашната цена е висока, като се имат предвид осеяните с дупки и кръпки шосета за Дупница и Ихтиман, а и тежкото състояние на много други пътища в региона и страната.
Общината е принудена да замества държавата и със свои средства да ремонтира отсечки от трасетата до съседните градове без това да е нейно задължение и без да има възможност да обнови шосетата цялостно.
Хората са недоволни и от това, че се събират такси върху 100 % от пътищата.
„Ако до следващата събота няма резултат, ще съберем много по-мощен протест”, предупредиха накрая организаторите. Те съгласуват действията си в социалните мрежи. Планира се в събота, на 5 декември, отново да бъде блокиран пътят за София, но този път при отклонението за Злокучане.
На 28 ноември граждански протести срещу новите, по-високи цени на винетните стикери, имаше и в много други градове.

Leave a Reply