И самоковци участваха в живите картини за Съединението

Седемчленна група от Клуба за любители на исторически оръжия „Чакър войвода” бе част от пресъздаването на драматични събития около Съединението на Княжество България с Източна Румелия през 1885 г. На 6 септември пред Народния театър „Иван Вазов” в столицата самоковци и техни колеги от патриотични клубове от Видин, Брегово и София сътвориха живи картини отпреди 131 г. за радост на събралите се хора, които се потопиха в атмосферата на времето и повдигнаха родолюбивия си дух. Нашата делегация, начело с председателя на клуба Георги Николчев, впечатли с пълно бойно снаряжение, включително с гърмежи на черешово топче.
„Ние не рисуваме, но пресъздаваме картини от Съединението – обсаждането на генерал-губернаторството /конака/ и предаването на властта. Тоест вземането на властта, защото власт не се дава без сила и усилия, затова сме донесли и оръдия. За нас, българите, днешният празник трябва да ни подсказва, че единни ние сме силни. Това е най-важният извод. Винаги трябва да сме заедно, трябва да сме горди, че сме си извоювали националната независимост, тъй като Съединението е акт, който е направен в противоречие с желанието на много държави, а ние сме имали доблестта, силата и смелостта да го направим”, изтъкна от името на организаторите председателят на Национален съюз „Единение” /Сф/ доц. д-р Георги Маринов.
Преди това – на 27 август, представители на КЛИО „Чакър войвода” участваха в отбелязването на 139-годишнината от шипченските боеве. Нашите съграждани станаха част от живите картини по формирането и подготовката на Българското опълчение, освещаването и връчването на Самарското знаме, военнополевия лазарет и изложбата на оръжия от Руско-турската война. Хилядите зрители оцениха високо пресъздадените моменти, които се отличаваха с емоционални сцени и историческа правдивост.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*