Култура, Новини

И Самоков ще почете 170-годишнината на българската журналистика

През април т. г. се навършват 170 години от излизането /през 1844 г./ на първия брой на първото българско периодично издание – сп. „Любословие”, издавано в гр. Измир /Смирна/ от самоковеца Константин Фотинов. С това издание се слага началото на родната журналистика, а нашият велик съгражданин става неин първоосновател. В София и Самоков през 1894 г. пък – преди 120 години, се провежда и първият конгрес-събор на писателите и журналистите.
Как да се отбележат тези юбилеи и да се почете паметта на забележителния възрожденец – на този въпрос бе посветена среща на кмета Владимир Георгиев с представители на дружеството на Съюза на българските журналисти в Самоков, станала по инициатива на самите журналисти.
Председателят на дружеството Тодор Попов запозна кмета с предложението на местните пишещи братя на видно място в централната част на Самоков да бъде издигнат паметник на Фотинов. Г-н Георгиев посрещна с интерес идеята и обеща съдействие. Предстои да се уточнят със специалисти мястото и видът на монумента. Ще се търси и подкрепата на Министерството на културата, ръководството на СБЖ, централни медии. Необходимо е да се обединят усилията за конкретизиране на самата инициатива и за финансиране на нейната реализация.
Обсъдена бе и идеята за изграждане на алея на самоковските възрожденци.
По случай юбилеите в Самоков ще се състои и научна конференция /в рамките на Есенните четения на асоциация „Онгъл” – т. нар. Царшишманови дни/, посветена на делото на К. Фотинов и на задачите и проблемите на съвременната журналистика.

Leave a Reply