Култура, Новини, Читателски

И Синагогата е в безобразен вид

Снимка: архив

През последните години много се направи за оформяне на центъра на града ни. В миналия брой на вестника пишеше, че предстои още да се работи по него. Затова ми се иска да припомня за две сгради, които са също в централната част на Самоков.
Става дума за Синагогата и за бившата музикална школа, за която вече се писа няколко пъти. И двете сгради не са общински. Може да прозвучи като извинение – не може нищо да се направи без участието на собствениците. Но мисля, че поне някакви козметични мерки могат да се предприемат.
Дворът на музикалната школа например може да се разчисти от паднали клони и изсъхнали храсти, които сега допринасят още повече за занемарения вид на тази сграда и района й. Може сигурно да се поправи и оградата.
Що се отнася до Синагогата, спомням си, че преди години бяха заковани там дъски на мястото на счупените прозорци. Сега обаче и тези дъски ги няма. Гледката е страшна – като след война!… Варварски са подходили някои наши съграждани, но пък нищо ли не може да се направи!?
Не може ли поне на първо време да се огради сградата с някаква по-солидна ограда и да се затворят прозорците, които сега са като избодени очи?
В чудесната Сарафска къща в съседство се посрещат много гости от страната и чужбина. От другата страна има училище и детска градина. Какви чувства изпитват тези гости, децата, учениците и техните родители и близки, когато виждат грозната сегашна картина на Синагогата!? Как да се възпитават при това положение те в уважение към паметниците на културата, в родолюбие и чувство за красота!?
В града ни, за разлика от миналото, сега няма еврейска общност и е немислимо Синагогата да се възстанови като действащ храм. Но наистина е крайно време да се реши най-после съдбата на тази оригинална сграда. Знам, че през минали години на няколко пъти са идвали делегации – от еврейската организация „Шалом”, от Израел и др., и са водили разговори за Синагогата, дори, доколкото знам, и областният управител се е ангажирал, но практически така и нищо не се направи.
Сградата продължава да се руши и да се ограбва. А може да се възстанови и да се използва например като концертна зала. Или по някакъв друг начин. Във всеки случай нещо трябва да се предприеме, години и десетилетия дори се търпи вече тази сграда почти в центъра на града ни в този безобразен вид.

Д. Георгиева

Leave a Reply