Новини, Шарен свят

И след 67 години споменът за Драва живее

Навършиха се 67 години от онези паметни боеве през март 1945 г., по време на Втората световна война, край р. Драва в Унгария, когато българската армия спира с цената на хиляди жертви настъплението на немскофашистките войски и на свой ред, рамо до рамо със съветските воини, успешно контраатакува.
На този подвиг бе посветено и тържеството, състояло се на 20 март пред Военния клуб /ДНА/.
Слово за Дравската епопея произнесе Денчо Денчев, зам.-председател на Общинския съвет на Съюза на ветераните от войните. Той изтъкна героизма на българските воини, които превръщат селата Драва Чехи, Драва Соболч и Драва Полконя в Малкия Сталинград, с каквото име остава районът в историята.
Събралите се бяха приветствани от зам.-кмета Радослав Стойчев. “Мирът не е подарен, а е извоюван с цената на скъпи жертви; нека младото поколение да знае и да помни това”, възкликна председателката на Общинския съвет на Българския антифашистки съюз Елена Михайлова, която поздрави множеството и от името на ръководството на БСП в Самоков.
Девойки зарадваха някогашните фронтоваци с цветя.
Пенка Пенчева рецитира стихотворение, изявиха се и самодейци от читалище “Младост”. На видно място бе поставено воинско фототабло.
С едноминутно мълчание бе почетена паметта на героите. Венец и много цветя бяха положени в подножието на паметната стела, на която са изписани имена на десетките загинали във Втората световна война от нашия град и край.
Водещ на тържеството бе ръководителят на ветераните в общината Стоян Чапкънов. Сред присъстващите бяха председателката на Общинския съвет Ирена Коцева, зам.-кметът Васил Сайменов, о. з. ген. Ангел Главев, о. з. полк. Симеон Симеонов, председателят на Общинския съвет на запасните воини Димчо Петров, представители на Руския клуб, ветерани от войната, офицери и сержанти от запаса и резерва, ученици от ПТГ “Никола Вапцаров” и ПГ “Константин Фотинов” с родния трибагреник в ръка.

Leave a Reply