Новини, Политика

И трудещи се от Самоков участваха в синдикалния протест в София

Представители на КНСБ от града ни, водени от местната координаторка на синдиката Зорница Кацарска, взеха участие в националния протест на конфедерацията в столицата на 20 ноември.
Шествието тръгна от сградата на КНСБ на площад „Македония” и завърши с митинг пред Народното събрание. Събралите се хиляди хора поискаха да се чуе гласът на работещите.
Членовете на синдиката настояват за по-високи доходи на хората със заплати под 400 лв., за въвеждането на 13-а заплата, за редовно изплащане на самите заплати и за увеличаване поне с 10 % на възнаграждението на работещите в системата на образованието, културата, социалната сфера и др.
Предлага се въвеждането на 7-годишен мораториум върху увеличаването на пенсионната възраст и стаж.
„Не искаме монополи и корупция, безморална и подчинена на групови интереси политика. Искаме управление в името на гражданите, строг граждански контрол”, отсякоха протестиращите.
„В условията на безпрецедентна обстановка на напрежение и политическо противопоставяне, при недостатъчно ефикасен тристранен диалог, особено на секторно и браншово ниво, борбата за оцеляване и ежедневните проблеми на работещите бяха изтикани на заден план и потулени”, се прави извод в декларацията, която бе приета на митинга и изпратена до председателя на Народното събрание Михаил Миков и премиера Пламен Орешарски.
Същевременно синдикалните членове се разграничиха от други протестиращи, които искат оставката на парламента и правителството. От КНСБ се надяват, че управляващите ще се вслушат в техния глас и ще предприемат необходимите и възможни мерки.

Leave a Reply