И учени от Северна Македония и Сърбия участваха в Цар-Шишмановите дни

Учени от Сърбия /Зайчар/ и Северна Македония взеха участие в традиционните Цар-Шишманови дни, които се състояха за 14-и път от 2 до 4 октомври в хотел „Арена“.
Десетки научни работници, музейни специалисти и краеведи дискутираха по основната тема „Традицията – свещено и профанно“. Със свои доклади се представиха участници от цялата страна, както и самоковски автори – директорът на Историческия музей д-р Веселин Хаджиангелов, дългогодишният краевед Георги Захов, студентът по история Силвио Томов. Предмет на част от останалите доклади също бяха въпроси, свързани с историята на нашия град и край. В рамките на „Балканска културна филмотека“ пък бе прожектиран и филмът „Консулата“ – за възрожденския художник Никола Образописов, дело на Любомир Николов, Георги Банчев и Веселин Хаджиангелов.
Връчени бяха и годишните награди на името на проф. Тодор Ив. Живков, семейство Добреви и асоциация „Онгъл“.
В рамките на културната програма желаещите участници във форума посетиха и разгледаха Рилския манастир.
Самите дни бяха посветени на годишнините от рождението на Константин Фотинов, учредяването на Българската екзархия и излизането на сборника на проф. Васил Стоин „Народни песни от Самоков и Самоковско“.
Встъпителен доклад изнесе нашият земляк доц. д-р Константин Рангочев, секретар на асоциация „Онгъл“. Първото заседание бе ръководено от главния секретар на асоциацията дфн Росен Малчев.
Молебен за здраве и успех на начинанието отслужи иконом Михаил Колев, архиерейски наместник на Самоковската духовна околия. Напомняйки за 150-годишния юбилей на Българската екзархия, отец Михаил изтъкна значението на това духовно и родолюбиво дело, свързано с период още отпреди Освобождението, и подчерта водещата роля на самоковци в борбата за църковна независимост.
Кметът Владимир Георгиев благодари на организаторите и заяви, че Община Самоков ще продължи да подкрепя организирането на научните четения и изследователската дейност на асоциация “Онгъл”, които се превръщат в много стойностен източник на сведения и анализи за историята на Самоков и околностите му.
Директорът на самоковския музей д-р Веселин Хаджиангелов подчерта в приветствието си добрите традиции на научната проява и нейната устойчивост във времето.
Сред присъстващите при откриването на форума бяха представители на Общинската библиотека „Паисий Хилендарски“, културни деятели от града ни.
„Дните…“ преминаха при спазване на противоепидемичните мерки. Заради пандемията участниците на живо бяха по-малко в сравнение с минали години, но се обединиха около мнението, че въпреки всички препятствия традицията се поддържа и че научните четения имат и бъдеще.

Тодор Попов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*