Култура, Новини

И Ярлово почете Св. Петка

Снимка: архив

С водосвет, курбан и събор жителите и гостите на Ярлово почетоха Петковден. На самия празник на св. Петка Търновска – 14 октомври, свещ. Стефан Джамов освети курбана, а само три дни по-късно – в съботния ден на 17 октомври, на площада в селото се състоя и традиционният събор.
Тукашният параклис „Св. Петка” е на около километър и половина от Ярлово, в чудната местност Бабина кория. Въздигнат е през 1993 г., а малко по-късно на поляната край малкия храм са съградени и дървени маси и пейки. Наблизо е и кладенецът с вода, която според поверието лекува очи и кожни рани. Стари хора от селото твърдят, че навремето Ванга посочила на местна жена тук да търси лек за очите си…
Съборът на 17 октомври бе своеобразно продължение на празника. Рано сутринта черквата в Ярлово отвори врати, за да посрещне домакини и гости.
Софийски инструментален състав с участието на певица веселеше в този почивен ден съборяните. В програмата се включиха женската фолклорна група с ръководител Иванка Кокалова при местното читалище „Св. св. Кирил и Методий”, както и детски фолклорен състав за песни и танци. Участниците в събора бяха поздравени и от самодейци от Клисура.
Скари димяха на мегдана. Лееше се люта ракия. Хора се виха до късно.

х х х

Ярлово е едно от най-старите селища в общината, в турските регистри се споменава от самото начало на 16 в. Векове наред поколения ярловци ревностно пазят своя бит, традиции и православната си вяра. Освен „Св. Петка” известни са и „Св. Димитър”, „Св. архангел Михаил” /където също ще има курбан на 8 ноември/, „Св. Богородица” /този празник се почита с курбан и голям събор в края на август/ и други параклиси…
Черквата „Св. Неделя” на площада в селото пък е построена върху основите на стар храм, разрушен от турците през 18 в. Осветена е през 1906 г. и е единствена в общината, посветена на тази светица. Добре поддържан и подреден, храмът и сега прави впечатление с внушителните си размери и прекрасна архитектура. Повечето икони са оригинални, големи, като светците са изобразени в цял ръст. Самите икони са рисувани през 1906-1910 г. от Михаил Белстойнев. Много хора от Ярлово, Самоков и района са направили и продължават да правят дарения.

Александър Бонев

Leave a Reply