Други, Новини, Спорт

Йордан Анчев спечели детските байк серии в Боровец, Иван Коцев от ProTeam Samokov № 1 при 10-12-годишните

Младата надежда на планинското колоездене в България Йордан Анчев спечели петия финален кръг от детските байк серии, които се проведоха в Боровец. Състезанието бе част от Borovets Open Cup 2017 и събра най-малките състезатели в този спорт. При 13-14 годишните пръв стана Димитър Мазнейков от клуб „Виво“, а при най-малките – 10-12 годишните – най-бърз бе Иван Коцев от ProTeam Samokov.
14-годишният Йордан се състезава за Riders United и успя да изпревари всички съперници във възрастовата група 15-16 години. През лятото той спечели кръг от Световните серии за младежи във Фис Ладис (Австрия). Това бе първият голям успех за България на световната сцена в планинското колоездене. Днес Йордан ще кара при юношите и е един от големите фаворити за титлата.
Детските байк серии се провеждат за втора поредна година, а участниците показаха силен характер и голяма доза смелост. Трасето в Боровец байк парк се слави като едно от най-трудните в страната. За детския старт дължината му беше 1,5 км с денивелация около 200 метра. Състезателите бяха затруднени допълнително от сухото време и трябваше да покажат отлична техника, преминавайки десетки скокове, дупки и корени. Повечето от тях се справиха отлично, а надпреварата приключи без сериозни контузии.
Днес Borovets Open Cup 2017 продължава със стартовете при най-добрите, разделени в шест категории – жени, хард тейл, юноши, Master (над 30 години), мъже Open и мъже UCI. Последната категория ще бъде най-зрелищна, тъй като в нея ще се включат състезатели не само от България, но и от Турция, Гърция, Франция, Великобритания и Румъния. Тя носи точки за световната ранглиста на Международния колоездачен съюз и конкуренцията ще е жестока. По трасето, дълго 2400 м и с 440 м денивелация, ще се пуснат повече от 100 състезатели. Надеждите на България за медал са свързани с двукратния шампион на България Стивиан Гатев и многократния шампион на страната ни Росен Ковачев. Организаторите от “Бороспорт” и Боровец байк парк обещават зашеметяващи скокове и сериозна битка с гравитацията.
На старт при жените ще застане и най-добрата състезателка на България в планинското колоездене – 17-годишната самоковка Виктория Гончева от клуб „Гравити“. Тя е двукратна национална шампионка в спускането, с няколко международни подиума от тази година и е с най-големи шансове за златния медал.
Квалификациите за Borovets Open Cup 2017 започват в 11.30 часа в Боровец байк парк, а финалите са от 15.30 часа. Награждаването на победителите ще се проведе във финалната част на писта „Червено знаме“ от 17.30 часа.

Снимки: Георги Даскалов

Leave a Reply