Култура, Новини

Йосиф и Зорница Радионови направиха с цигулка и пиано уютен студения януарски ден

Оригинален концерт сътвориха проф. Йосиф Радионов и Зорница Радионова в Ритуалната зала на 26 януари. В зимния следобед любителите на класическата музика се потопиха в репертоара на немски автори, български композитори и други творци, представени с професионализъм и много чувство от съпружеската двойка.
Проф. Радионов на цигулка, акомпаниран на пианото от Зорница Радионова, започнаха с менует на Моцарт. Радионов цитира думи на големия Джузепе Верди: „Когато бях млад, казвах „Аз”, след 10-20 години – „Аз и Моцарт”, след още толкова – „Моцарт и аз”, а сега тихичко повтарям – „Моцарт…”
Силно впечатление направи изпълнението на „Аве Мария”. След Йоханес Брамс последваха изпълнения по мотиви на Петър Христосков, андалуска серенада, хавайска песен…
Прекрасен завършек на изявата си двамата именити творци направиха с рапсодията „Вардар” на Панчо Владигеров, съчинена в Берлин след Първата световна война.
Духовитият и непосредствен Йосиф Радионов пожела на благодарната си публика да живее с вярата, че България няма да си отиде, и да пази ценностите.

Яна Василева

Leave a Reply