История, Култура, Новини, Образование

Кабинет по история в ОУ “Неофит Рилски” стана галерия за патриотично възпитание

С впечатляващи големи рисунки върху стена възпитаниците на Иван Шуманов от Школата по изобразително изкуство „Наум Хаджимладенов” към читалище „Младост” обновиха през последните две седмици кабинетът по история в ОУ „Неофит Рилски”.
Велислава Вълева, Денис Данев, Рая Ангелова, Карина Стоименова и едва 7-годишната Елизабет Петкова са изрисували с помощта на своя ръководител хан Аспарух, Христо Ботев, самоковският опълченец Никола Корчев със Самарското знаме… Светят безсмъртните думи на поета-войвода: „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!”
„Така нашите ученици ще се обучават и не просто ще учат, ще пеят и ще танцуват, но и ще се възпитават в патриотичен дух, в обич към България и към родния Самоков”, коментира на 28 юли директорката на училището Мариана Солунска.
Иван Шуманов благодари за доброто сътрудничество и съдействието на г-жа Солунска и на преподавателката по история Мариана Кралева.
Подобни свои произведения младите художници вече имат в няколко учебни заведения в града ни – „Митрополит Авксентий Велешки”, „Станислав Доспевски”, „Отец Паисий”, „Константин Фотинов”, „Христо Максимов”, в детското царство „Синята къща”, както и в Сърбия, в Босилеград, където са творили по покана на наши сънародници от местното сдружение „Глас”.
Сега им предстои да участват в Третия международен симпозиум по живопис и скулптура в Самоков /3-11 август/. Школата ще стане и домакин на пленер в началото на септември, когато в града ни ще гостуват млади творци от няколко града в страната.

Тодор Попов

Leave a Reply