Новини, Читателски, Шарен свят

Каква вода пият софиянци и спазват ли се законите?

„Басейнова дирекция – Плевен, РИОСВ – София и „Софийска вода” АД продължават да издават разрешителни и някакви от тях измислени съгласувания… за нови ВЕЦ на реките в общината, въпреки че това е императивно забранено”, пише нашият съгражданин инж. Любчо Луков. В писмото си до редакцията той е приложил и писмото на омбудсмана Мая Манолова, което той е получил в отговор на своя жалба по въпроса.
В писмото-отговор на г-жа Манолова се посочва:
„Обръщате се към мен за съдействие по повод продължаваща, според вас, липса на утвърдена санитарно-охранителна зона /СОЗ/ върху питейните водовземания за гр. София от горното течение на р. Искър и неговите притоци. В жалбата си посочвате, че в РИОСВ-София има входирани две заявление за утвърждаване на СОЗ, но към настоящия момент няма нито охрана на водоизточниците, нито учредяване на СОЗ, като вместо да се спре водовземането от всички тези водохващания администрацията поставя в риск здравето и живота на хората.
Възмутен от продължаващото бездействие и от незаконните действия на ръководството на „Софийска вода” АД, което си позволява да съгласува инвестиционни предложения в радиуса на СОЗ, настоявате РИОСВ-София да изпълни задълженията си, в противен случай да бъде спряна експлоатацията на водовземанията.”
По-нататък в писмото-отговор се подчертава: „…в рамките на предоставените ми от Закона за омбудсмана правомощия се бърнах към министъра на околната среда и водите, като й препоръчах да разпореди проверка. В случай, че бъдат констатирани нарушения, й препоръчвах да предприеме съответните корективни мерки.”
Манолова очаква за резултатите от проверката и за предприетите действия да бъдат информирани самата тя и подателят на жалбата.
Писмото на омбудсмана е от 27 юни т. г. „От тогава минаха два месеца, но от Министерството на околната среда и водите още не благоволяват да отговорят въпреки едномесечния законов срок”, възмутен заключава Луков, като напомня, че в случая става въпрос за правото на хората да живеят в безопасна и чиста околна среда.

5 Comments

 1. Anonymous

  Този проблем съществува и се трупа от над 40 години,а не както някои медии писаха-от пролетта.В северната част на града по пътя за Драгушиново сме свидетели на екологична катастрофа с необратими последствия за водата на софиянци.Дори и да има канал,то ромите са го запушили нарочно,за да създават работа на ВиК дружеството.Иначе това са незаконни зауствания,които отиват директно в реката.Към това трябва да се добави и твърдия битов и промишлен отпадък и отровите,които се изсипват безпроблемно в Искъра.Аз лично съм виждал химически и опасни за околната среда боклуци,които са изхвърлени в Искъра.За съжаление всичките ни сигнали остават без отговор.Това нещо продължава и днес,а циганите се чувстват горди,че са отровили Искъра.Кметът няма решение на проблемите и затова е нежелан в София.Дори и структурите на БСП го игнорират. Но истината е,че реката,основен водоизсточник на София е превърната в клоака,отровена и неизползваема за десетилетия,дори столетия напред.Това е положението след повече от 40 години замитане в буквалния смисъл на думата на проблема!

 2. Anonymous

  Не знам коя е причината,но ромите изпитват голяма неприязън и агресия към самоковските българи.Най-сетне кметът осъзна,че няма смисъл нищо да се прави в този град,защото на следващия ден то ще бъде унищожено.Садят се дървета-на другия ден те са скършени,прави се детска площадка-на другия ден е превърната в трески,слагат се указателни табели-на следващата сутрин осъмваме без тях,изчезнали някъде,слагаме нови кошчета за боклук-още вечерта те са в пунктовете за старо желязо,оправяме пейките в града-след 2 часа те вече са складирани за огрев.Затова в момента дейността на общинския съвет в Самоков е блокирана поради липса на средства и натрупани огромни дългове.Кметът Влади Георгиев е в неведение,бяга от ромските тълпи през задни изходи.Полицията общува с цигани-престъпници като си пие кафето с тях и на изпроводяк им маха за чао от казино “Ларж”.Самоковци са се хванали за главата от полицейското подмазване към ромите и игнорирането на обикновения данъкоплатец.Както самоковци казват:при нас има равенство между цигани и българи-и те получават по 400 лв,и ние получаваме по 400 лв. с тази разлика,че ние работим за тях,а ромите лежат по цял ден за тях.Абе циганин да си в Самоков!Ке-е-еф!

 3. Anonymous

  Ще ви го обясня много простичко!Ето какво се случва със смрадта и мръсотията,която се трупа всеки ден с тонове на пътя Самоков-Драгушиново.Общината наема фадрома и камаз(обикновено това е частна фирма),което струва доста скъпо на данъкоплатеца,която да изрине вонята и боклука и да го откара на съществуващото сметище.Обикновено това се случва половинчато като една част си остава на мястото,а друга се разпилява при транспортирането и затова хвърчат на ляво и дясно найлони,хартии,кашони и т.н.След “изчистването”на боклука,той започва да се трупа веднага и след часове положението е същото.Сметта пристига на бунището(което не отговаря дори на африканските стандарти).Оттам се заемат ромските каруци-и същият този боклук се товари на конските впрягове и обратно към Искъра,там откъдето е дошъл. Получава се един кръг,от който няма излизане и се изливат средства буквално на вятъра.Самоковци направо немеят пред некадърността на местната власт-редовно раздават на ромите от чистотата метли,когато сме затънали в сняг и лопати за чистене на сняг през април,когато няма грам снежец,ставайки свидетели на побоища между цигани на площада вместо да чистят, люпят семки и се заяждат с минаващите нецигани!

 4. Anonymous

  Чувал съм,че самоковските роми имат специална мисия да ликвидират Самоков.И те го правят доста умело и целенасочено.Аз знам,че софиянци мразят самоковци-наричат ни компири,мангали,боклуци и т.н.Носят се дори легенди как самоковец,който се опитва да си намери работа в София е дискриминиран,като му се плаща по-малко дори често е подлаган на унижения само защото е от Самоков.Забелязали ли сте всъщност,че всички подстъпи към град под Рила се рушат без никой да взема мерки.Пътищата,които водят към София,Дупница,Ихтиман и Костенец са в окаяно състояние,не е ясно дали въобще ще изкарат зимата.Преди поне ги кърпеха,а сега нищо.Самоков е изолиран тотално от останалия свят.Говори се,че м-р Павлова е отказала на Влади Георгиев и в следващите няколко години общината няма да получи и лев за рехабилитация,а камо ли за нови пътища.По този начин Самоков остава без единствената си инфраструктура за достъп до останалата част на страната.

 5. Anonymous

  НЕ СТЕ ЛИ СИ ЗАДАВАЛИ ВЪПРОСА ЗАЩО НИКОЙ НЕ СЕ НАЕМА ДА РЕШИ ПРОБЛЕМА С ОТРАВЯНЕТО НА ИСКЪРА,ЗАЩО НИКОЙ НЕ СМЕЕ ДА ПОИСКА ДА СЕ ПОДОБРИ СЪСТОЯНИЕТО НА ПЪТИЩАТА ВОДЕЩИ КЪМ САМОКОВ,ПОНЕ МАЛКО.ЗАЩОТО ГРАДЪТ ПОД РИЛА ВЕЧЕ НЕ ЧАСТ ОТ Р.БЪЛГАРИЯ! ЦЕНТЪРЪТ НА БАЛКАНСКИЯ ПОЛУОСТРОВ Е ОСТАВЕН ДА ЗАГИНЕ ОТ САМО СЕБЕ СИ И СЛЕД ТОВА ДА БЪДЕ ПРОДАДЕН НА БЕЗЦЕНИЦА.ЦЕЛТА Е ТОВА КЪТЧЕ ОТ РАЯ ДА ФАЛИРА И ДА СЕ САМОУНИЩОЖИ!

Leave a Reply