Новини, Образование

Какви ще бъдат младите – това зависи от нас

Младежите пърхаха от щастие на големия празник

В деня на големия празник на вярата, надеждата и любовта – 17 септември, млади хора тръгнаха от двора на Професионалната техническа гимназия “Никола Вапцаров” към Бельова черква /храм “Рождество Богородично”/. Млади майки и възрастни хора, безработни от всички възрасти питаха къде сме тръгнали. Учудени бяха и се радваха, че някой е повел толкова много момичета и момчета към храма за празника, и то пеш, като на поклонение в старите времена.
Всички работещи в “техникума”, както го знаят самоковци, дежурните полицаи и музейният работник, Петър и жената, която работи в черквата, направиха необходимото. Благодарим на всички!
Учениците слушаха с интерес легендата и историческите факти за древния храм, за хората, които са го построили и съхранили през вековете, за зографите и миряните, които са му дали живот.
За да имаме вяра – в Бог, в човеците и бъднините.
За да има надежда – да живеем в мир със себе си, в мир помежду си, в мир със света.
За да има любов – към ближния, към природата и дори към тия, които не ни обичат.
Това е трудното! Да вдъхнеш вяра, надежда и любов у детските и младите души. Да повярват, че светът е голям и има място за всички ни! Да се надяват, че Родината ни ще ги изпраща не на гурбет, а на обучение и специализация. И когато се връщат у дома, да пренесат само добрите страни от живота в развитите държави; да живеем според неписаните и писани закони и те да важат за всички!
Надеждата, че България ще остане не само красива, но и българите ще бъдат достойни хора в голямата европейска общност, трябва да крепи духа на младите.
Любовта пък нека да ги съпътства до дълбока старост. Любовта към близките, към труда, към добрите нрави.
Трудна е задачата на родители и учители. Но си струва!

Спасунка Ангелова
преподавателка по икономика в ПТГ “Н. Вапцаров”

Leave a Reply