Култура, Новини

Какво е квилинг или за красотата, създадена от Сия Кузова

Необичайна изложба в края на април в Общинската библиотека „Паисий Хилендарски” прикова задълго вниманието ми. Един богат свят на въображението бе събран в малки изящни картички. Погледът трудно се откъсва от тях, а мисълта, разумът се учудва на виждането, сръчността и търпението на създателя им. Още повече, като разбере, че всичко това е сътворено от съвсем дребни късчета хартия. Изненадата продължава, когато се оказва, че автор на разнообразните и вдъхновяващи декорации е Сия Кузова.

– Но вие нали сте математичка?
– Разбира се. Завършила съм Математическата гимназия във Враца, а висше образование в Шумен – специалност математика. По-късно в Софийския университет завърших „Информатика и информационни технологии”. От Враца съм, но от седемдесет и осма година живея в Самоков. Наистина, повече от 35 години съм работила като преподавател.
– Математика и приложно изкуство? Как е станала тази симбиоза при вас?
– Беше преди около четири години… Следях в интернет новостите в областта на информационните технологии, когато случайно попаднах на картичка, изработена от хартиени лентички, която ми направи силно впечатление. Поинтересувах се по-подробно как е направена и научих, че техниката на изработка се нарича квилинг.
– Какво по-точно представлява тази техника?
– При квилинга се използват хартиени ленти с различни цветове и ширини за изработване на поздравителни картички, покани и пана. Разгледах много видеоклипове за начина на изработване на отделните елементи. После реших сама да опитам да сътворя със собствените си ръце нещо подобно и така постепенно това изкуство ме завладя.
– И от кога се занимавате с тази толкова различна дейност от математиката?
– Докато бях на работа в СОУ „Отец Паисий” в свободното си време изработвах картички, които по различни поводи подарявах на моите колеги. Когато се пенсионирах и имах вече повече свободно време, се отдадох на това изкуство с голямо удоволствие.
– Не е ли твърде сложна изработката дори и на една картичка?
– Така е. Изисква се голямо търпение. Отнема и доста време наистина. Коства ми около 8-10 часа, но пък ми носи голямо спокойствие и удовлетворение. Особено когато видя крайния резултат, се чувствам доволна и дори щастлива. Ще се радвам, ако картичките, които съм изработила по различни поводи и във връзка с различни празници, допаднат на повече хора.

Leave a Reply