Какво искат хората

Пред избори сме. Партиите водят своите кръстоносни походи. Обикалят господата, както и друг път, градове и села и сипят щедри обещания. Народът, извинете, електоратът, обаче продължава да живее бедно и нещастно и чака следващите избори, за да избере… същите.
Какво искат хората? Искат да живеят по-добре, да не сме последни по най-съществените показатели за живот и първи по заболявания и смъртност. Искат подобрение в здравеопазването. Мнозина казват, че Здравната каса е излишна. Ако се съкрати Здравната каса, средствата ще се насочат към болниците, а Министерството на здравеопазването може да поеме тази дейност.
Заплатите и пенсиите като цяло са мизерни. Може ли един пенсионер да живее месечно със 150 лв.? В същото време да има фирми, в които шефовете да получават по 60 000 лв.? Що за справедливост е това? Бедният пенсионер половината от пенсията си дава за лекарства. Нашите лекарства тук са пет пъти по-скъпи, отколкото в Европа. Токът поскъпна с 10 %, водата – и тя не е евтина…
Много от богатите пък в същото време се чудят каква комбинация да измислят, за да откраднат повече пари и имоти.
Чуждите фирми са дошли тук да печелят, а не да помагат. Примери за неизгодни сделки има в енергетиката. Продадени са ТЕЦ-ове на американски фирми, които произвеждат ток със сравнително ниска себестойност, а го продават на държавата с висока цена, която е за сметка на народа. В тази далавера се облажват и нашенци.
Коя държава ще даде на други своя добив на злато и ценни метали? България, разбира се. Канадската фирма дава жалък залък на нашата държава за това право.
Има подписани договори и клаузи и България се издоява. Но не се ли знае кой е подписвал тези договори? Мълчат и съответните органи, като се оправдават с липсата на „достатъчно доказателства”. Доказателствата, господа, са в банкови сметки, разбира се, в офшорки; в палатите в Кан, Ница, дори и в нашата страна. Ако съответните служби се размърдат, ще се изяснят много неща. Ами ако и тези служби са поизцапали ръцете си, тогава какво става!?…
Народът иска прогресивен данък. Не може един милионер да дава 10 %, да бъде наравно с бедняка. Все говорим, че трябва да се учим от Европа, но защо в тази посока да не се поучим? От олигарсите могат да се смъкнат милиони левове. Но как ще стане това, като ни управляват такива хора!?
Родителите искат децата им, които учат, работят и живеят в чужбина, да се завърнат в България. Но ако те дойдат тук, няма да има какво да правят – ще са в армията на безработните. А това са близо 2 млн. души. И те носят повече пари, отколкото са инвестициите в страната ни.
Има и друго. Ние „изнасяме” специалисти в чужбина, главно в Америка, които струват по 40 хил. лв. на родители и на държавата. Бедна България прави страхотни подаръци на богатите държави! Никой от управляващите не се замисля да влага средства в производство и да разкрива работни места. Сакън, това е опасна зона! По-добре е като награбиш кокала, т. е. като вземеш властта, да назначиш свои близки на апетитни длъжности – и те да похапнат от кокала, че не се знае докога ще бъде така. Известен е терминът шуробаджанащина. Един бивш премиер казваше, че „всички сме братовчеди”…
Финландия е страна с 5 млн. население и площ 490 хил. кв. км. България има 7 млн. жители /включително тези в чужбина/ и площ 111 хил. кв. км. Служителите във Финландия са 49 хил., а в България – 149 хил.! Това са чиновници все с тлъсти заплати. Във фонд „Земеделие” имало шофьори, които вземали по 3 хил. лв. месечно…
Нашата държава не се нуждае и от 240 депутати. Достатъчни са само 100. Колко средства ще се икономисат от останалите, от техните съветници, от обслужващ персонал, служебни коли и т. н., и т. н.! Тогава няма да се казва, че не стигат пари за повишаване на пенсиите и пр.
И друго. Държавата отпуска за партиите по 10 пъти повече средства, отколкото страните в богата Европа.
Народът пита и друго – щом са почтени народните избраници, защо се крият зад имунитет? Защо трябва да се возят в бронирани автомобили и да ги охраняват?
И още нещо. Ако 40-45 % участват в изборите, другите къде са? Не са ли против под булото на безразличието?!
Но за мен главен виновник е избирателят. Колко ли удивителни би поставил сега Апостола Левски след своята дума „Народе”!?

Стоян Харизанов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*