Какво ще представлява Ларгото след благоустройството

Продължават ремонтните работи, предприети от Общината в района на пешеходната зона Ларгото, пред ДНА, като пореден етап от благоустрояването и обновяването на централната част на града ни.
В участъка между улиците „Македония” и „Софроний Врачански” бетоновите настилки ще се подменят с нови. Проектирани са и отвори за съществуващите дървета, а ще се засади и нова растителност.
Както е известно, сегашната настилка е неравна, част от плочите и бордюрите са счупени и това затруднява самите минувачи, да не говорим, че загрозява околната среда. В настилката, както обясни арх. Надежда Клинчева, гл. архитект на Общината, ще се вплетат ритмично повтарящи се фигури, стилово обвързани по размер и цвят, взаимствани от родните възрожденски шевици.
Изходите към улиците с автомобилно движение ще бъдат ограничени с т. нар. антипаркинг колчета.
Предвиждат се и рампи за осигуряване на достъпна среда на хора с увреждания.
На три нива ще бъдат обособени много места за сядане с богато озеленяване около тях. Ще се поставят и пейки с облегалки. Планира се и монтирането на достатъчно кошчета за боклук.
Иглолистните дървета в района ще се запазят, като основата им ще се допълни с вечно зелена растителност, издръжлива на сянка. В друг участък ще бъдат пък засадени нови широколистни дървета.
Стремежът е бъдещата обновена зона да се вписва хармонично в окръжаващата я градска среда.
Същевременно стана ясно, че тези от старите плочки в пешеходната зона, които са годни за по-нататъшна употреба, ще бъдат използвани за направа на тротоари в някои села.
Цялостната работа е преприета сега, през този сезон, за да може от една страна да не се пречи на стопаните на търговски обекти, разполагащи през лятото маси и столове пред обектите си, а от друга – да се изпревари зимата с очаквания сняг и студове. От общинската администрация уточниха на 5 ноември, че през пролетта дейността за обновяване на централната градска част ще продължи.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*