Новини, Политика, Статии, коментари

Какъв референдум?… Да живее референдумът!

Мнение

Странно нещо се случи в обществото ни. Заедно с президентските избори бе проведен и референдум, но за това допитване почти никой не говори преди вота, а след това едва ли не всички партии се надпреварват да казват, че приемат изразените становища на избирателите.
Где го чукаш, где се пука…
Трите въпроса в референдума бяха: „Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура? Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите? Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?”. И на трите въпроса, както е известно, повечето избиратели отговориха с „да”.
Имаше ли обаче т. нар. електорат достатъчно предварителна информация, на основата на която да вземе своето аргументирано решение. Въпросите, на пръв поглед особено, може би предполагат положителни отговори, но защо в пресата, по телевизията, в публичното пространство предварително те почти не бяха обсъдени? Защо не получиха предварително достатъчна популярност позициите, които защитават от една страна положителния, а от друга – отрицателния отговор? За да могат хората да са абсолютно убедени в това, за което гласуват. За да няма обвинения в популизъм и пр.
И двете страни имат свои сериозни аргументи, но те – волно или неволно – не станаха ясни на по-голямата част от обществото.
Ситуацията се промени коренно, когато след обявяване на резултатите почти всички партии побързаха да се присъединят към мнението на повечето избиратели, докато преди това просто неглижираха въпросите.
Това е много симптоматично, неприятно, да не кажа недостойно и опасно. Става въпрос имат ли принципна позиция политици с най-различни възгледи. Или бързат да яхнат актуалната вълна под формата на съобразяване с народния вот.
Няколко хиляди гласа не стигнаха, за да придобият резултатите от референдума силата на закон и сега съобразно приетите правила въпросите ще се обсъждат в парламента.
Но не за това е думата, а за друго – че хората трябва предварително да знаят всички доводи „за” и „против”, за да могат честно да вземат решение. Най-добре може да отсъди само информираният човек.
Референдуми и допитвания трябва да има – това е демокрацията, но добре подготвени, а не като сега, когато се получи нещо като след дъжд качулка…

Тодор Попов

Leave a Reply