Здраве, Статии, коментари

Как да преборим хроничната умора

Симптомите на хроничната умора са известни: проблеми с паметта, нервност, сънливост през деня, безсъние през нощта.
Хроничната умора може да се дължи на:
– недостатъчен или неспокоен сън;
– натрупан стрес;
– преумора;
– недостиг на витамини;
– приемане на някои лекарствени препарати (например противоалергични);
– практически всички заболявания, протичащи както остро, така и в скрита форма.
Причина могат да бъдат и сериозни здравословни проблеми:
– ендокринни заболявания;
– болести на сърдечно-съдовата система;
– инфекциозни заболявания;
– злокачествени мозъчни заболявания;
– заболявания на нервната система и различни функционални разстройства (невроза, депресия);
– затлъстяване.
Ако някои от тези признаци вече са налице, но все още състоянието ви не се е задълбочило (т. е. не се нуждаете от медикаментозно или апаратно лечение) или все отлагате посещението си при специалист, опитайте се сами да промените нещо:
1. Дневен режим
Колкото и да е напрегнат денят ви, определете си време за почивка и хранене. Дори да имате малко време за сън, стабилният дневен режим ще ви позволи да се приспособите по-леко към голямото натоварване и недоспиването.
2. Прохладен душ
Това е най-доброто, което можете да подарите на тялото си преди закуска. Водните процедури нормализират работата на сърдечно-съдовата система и ускоряват обмяната на веществата. Ако работите у дома, можете да се ободрявате с душ и през деня. Същото се отнася и за вечерната баня.
3. Повече движение
Всекидневните 10-15 минутни упражнения сутрин ще ви заредят със сили и енергия. Те ще подобрят кръвообращението и тонуса на съдовете, ще ви помогнат да се събудите окончателно и ще ви създадат положителна нагласа за предстоящия ден. Особено внимание отделяйте на шийния отдел на гръбначния стълб. Правете упражнения с главата си: въртете я наляво и надясно, повдигайте я нагоре, а след това надолу, допирайки с брадичката гърдите си.
4. Вредните навици
Пушенето и алкохолът предизвикват спазми на съдовете, а това подпомага развитието на атеросклероза.
5. Оптимизирайте храненето си
Опитайте се да не преяждате – винаги трябва да ставате от масата малко гладни. Ако не приемате достатъчно плодове и зеленчуци, поне взимайте витамини и минерални добавки. Понякога хроничната умора е единствената проява на анемията. За профилактика на малокръвието включете в менюто си гъби, черен дроб, бъбреци, яйца, картофи, праскови и кайсии, ръжен хляб. Киселомлечните продукти пък са източник на много минерални вещества. За жените е важно да не злоупотребяват с диетите.
6. Наблюдавайте теглото си
Затлъстяването влияе отрицателно. Хората с наднормено тегло по-често страдат от ендокринни и сърдечно-съдови заболявания. В резултат на това те са по-малко устойчиви към натоварванията и бързо се уморяват. Наднорменото тегло води и до нощното хъркане и затрудненото дишане по време на сън. При тези състояния дишането понякога спира, а главният мозък започва да страда от недостиг на кислород.
7. Фитотерапия
Със сила и бодрост могат да ви заредят различните отвари и сиропи от жълт кантарион, глог, женшен, алое и др. Те стимулират имунитета и повишават устойчивостта срещу стреса и болестите. Освен това обаче активизират нервната система – затова трябва да се приемат през първата половина от деня. Преди сън е полезно да изпиете чаша чай от мента или риган, който ще нормализира съня ви и ще ви избави от безпокойството.

Leave a Reply