Новини, Шарен свят

Как да пътуваме и да се придвижваме безопасно

Лятото настъпи. Това е сезон, през който по-често пътуваме или ходим на екскурзии. За да се предпазим от стреса преди заминаване или връщане е необходимо непременно предварително да проверим състоянието на автомобила си и да подредим правилно багажа в него. По възможност трябва да се разучи добре и маршрутът.
Нека подреждаме правилно нещата в купето, тъй като при рязко спиране или катастрофа стъклена бутилка, лаптоп и друга вещ могат да ударят опасно някого от пасажерите отпред. Добре е да се знае, че при сблъсък с 50 км/ч, теглото на вещите става 50 пъти по-високо от нормалното!
Преди потегляне се уверете и че всички пътуващи са обезопасени с предпазни колани.
Едва около 1/3 от водачите признават, че преди да потеглят на дълъг път проверяват налягането на гумите и нивото на маслото в двигателя. А практиката сочи, че 1 на всеки 6 инцидента например е причинен от неправилно напомпана гума.
Препоръчва се и почивка по време на пътуването – поне веднъж на всеки два часа шофиране. Запасете се и с вода и ободряващи напитки.
Пътувайте отпочинали и спокойни. Тръгнете навреме, за да не се налага да бързате излишно.
Ако пък сте избрали пешеходен туристически маршрут, ще бъде добре да спазвате следните основни правила:
– Участвайте, само ако сте в добро физическо здраве.
– Направете си планинска застраховка за не по-малко от 1000 лв.
– Ако ползвате лифт – спазвайте разпоредбите на служителите.
– Спазвайте разпоредбите за движение в националните паркове и защитените зони, при къмпингуване или преспиване в бивак /особено при палене и гасене на огън/.
– Движете се след водача и не се отклонявайте от маршрута. Абсолютно е забранено къпането в Рилските езера, колкото и примамливо на пръв поглед да изглежда.
– Задължително трябва да се използват средства за защита от слънцето – шапки, очила, кремове, подходящо облекло.
– Не злоупотребявайте с алкохол и не използвайте психоактивни вещества.
– Внимавайте за влечуги и опасни насекоми.
– Носете винаги със себе си зареден мобилен телефон.

Leave a Reply