Кухня, Новини, Шарен свят

Как да се грижим за овощките в личния двор

Специалистът съветва

„Пролетта дойде, какви грижи трябва да полагаме за плодните дръвчета, за да дадат те добър плод”, запитаха стопани от града и някои села. Редакцията се обърна за отговор към дългогодишния агроном Йордан Прокопиев. Ето и неговите съвети:

Заради студения март тази година много пролетни мероприятия закъсняха.
Все пак предполагам, че резитбата на овощните видове и лозите вече са приключили.
Ще си позволя да цитирам думите на един известен научен работник-овощар, директор на Овощарския институт в Кюстендил проф. Стоичков.
Задължително ежегодно трябва овощните дървета да се прореждат /една трета от дървесината да се отстранява/, за да се осигури проветряване на короната. Това е полезно и за борбата с гъбните болести. По-добре е да се реже дори и неправилно, отколкото въобще да не се провежда резитба.
Преди започване на вегетацията е полезно да се извърши пръскане с 1 % бордолезов разтвор. Полезно е да се разкопае около стъблото, да се белосат стъблата с варов разтвор, като в разтвора може да се сложи и някой инсектицид срещу зимуващи форми под кората.
В момент на цъфтеж не се препоръчва всякакво пръскане с фунгициди и инсектициди.
След оформяне на плодовете се пристъпва към пръскане с фунгициди срещу гъбни болести – ранно кафяво гниене при костилковите и струпясване при семковите видове.
Препаратът „Топсин – М” е ефикасен в доза 1 % при всички видове. Срещу други болести могат да се използват различни фунгициди, съчетани с инсектициди.
Добре е да се спазва правилото както при овощките, така и при лозите; да се знае срещу какво се пръска и с какво се пръска.

Leave a Reply