Култура, Новини

Как Ева започва да превъзхожда Адам…

Старата мъжка романтика днес бавно и сигурно се превръща в антика. Къде изчезна напористият мъж, който не се спираше пред нищо!? Когато набележеше хубаво момиче, започваше да го ухажва по свой интересен донкихотовски начин…
Днес мъжът е изместен от силната, напориста млада жена. Изглежда тя е по-ориентирана в живота. Знае какво иска, търси го, не се спира пред нищо. В училище учителите понякога стават свидетели на бой между момичетата. Влюбени в едно и също момче, те решават, че битката е тази, която ще реши коя от тях двете да излиза с него, т. е. по-силната.
Излиза, че днес е модерно жената да ухажва и да покани на среща партньора си, отколкото той да се сети за същото. На католическия празник Св. Валентин” момичетата са тези романтички, които подаряват “валентинки” на избраното от тях момче.
В началото на 90-те години на миналия век имаше и виц за еманципираната жена:
Идва жената от работа и казва: “Бързо, идвай, скъпи, да правим любов! Сега веднага, защото после съм заета. Ще ходя на мач. Играе любимият ми отбор. Не бих го изпуснала за нищо на света!” И дава наставления на мъжа да сготви, да нахрани детето, “да пусне една пералня” и после веднага да си ляга, защото утре сутринта рано е на работа. После страстно го катурва в кревата, а по-късно, на мача, му изневерява с приятелка, която също била фен на нейния отбор…
В какво намира днес мъжът романтика? Доста от младите момчета – бъдещи мъже, се увличат по мотори, коли, спорт… Там виждат те своята модерна романтика.
Изравнила се е днес Ева с мъжа, подражава му във всичко. Доста жени пушат, даже пият, дори повече от половинките си. Разбира се, обратни случаи има, но днес те дори не звучат романтично, а са демоде.
Ева е стъпила доста здраво на краката си, докато Адам е повече от неуверен и лабилен. Жената днес е много по-пробивна във вече доста „мъжки” неща. Преди мъжът четеше книги и беше по-образованият. Но днес жената е тази, която успешно го измества във всички сфери на живота, дори и в политиката. Мъжете дискутират днес в кръчмата и си припомнят с носталгия за доброто старо време, когато те са били господари вкъщи, а и навсякъде.
Но времената днес са други, нови. На преден план излиза Ева! Волю или неволю, идва времето, когато Адам ще признае, че половинката е равна нему. Вече има не малко жени, които се справят по-добре в бизнеса, по-добре в работата, по-добре в живота. Ева става нежната и силна опора, която крепи мъжкия дух.

Васил Софин

Leave a Reply