Живот, Култура, Новини

Как са се празнували Лазарица и Великден…

До Великден се спазват най–дългите пости и затова част от ритуалните ястия, които се предлагат на идващите на гости да даруват булката са постни – пълнени сухи чушки, питка, ошав. Даруването започва от най-старата кума, следват младата, лели, стринки, тетки…
С влизане в дома на булката свекървата започва да я учи какъв е обичаят на подреждане на даровете, как се приготвя софрата за гостите. Около трапезата по време на наздравицата всички роднини благославят новото семейство и му пожелават много деца и берекет.
Питата се разчупва и по традиция и от уважение най-напред от нея се дава на старата кума, а после следват останалите роднини и децата.
Освен дарове, роднините оставят в кошничка и по едно не боядисано яйце за Великден. При излизане от дома на булката си пожелават да се срещнат на Великденското хоро, където според думите на свекървата булката ще целува ръка с червено яйце.
Този обичай – „Даруване на булката от кумове и от роднини за Лазарица и Великден”, бе пресъздаден в края на март от Шишмановската фолклорна група при читалище „Младост” с участието на малките Маргаритка и Георги. Екип на канал „Рила” засне ритуала и ще го излъчи по време на предстоящите големи християнски празници.
От читалището благодариха на майсторката Ани Йовева, предоставила музея на самоковската дантела и шевица – истински паметник на изкуството, за място за заснемане на филма.

Leave a Reply