Култура, Новини, Статии, коментари, Читателски

Калинките

Калина Илиева

Позиция

Калинките са сред най-обичаните насекоми. Когато ги видим, в повечето случаи им се радваме. Те като че ли символизират доброто и човешкото щастие… Калина всъщност е и едно изключително красиво растение с много ярки цветове и плодове, което често се използва за декорация на паркове и градини. Въобще, думата „калина” предизвиква хубави асоциации у хората – кара ни да се усмихваме, да се представяме пролет, слънце, прекрасни картини.
Така ли седят нещата обаче при днешните Калинки? Символизират ли те добрина, човещина, честност? Или както при повечето неща в нашата държава, в нашия свят, всичко е обърнато с краката нагоре – това, което наричаме бяло, всъщност е черно и обратно…
В България – мястото на Златките, защо пък да не си направим и ново съсловие? Съсловието на Калинките. Жените, мъжете – всички хора, които арогантно се борят да стигнат върховете, а пък озоват ли се вече там, забравят кои са и надменно обиждат граждани – чрез думи, чрез поведение… чрез действия.
Родните „калинки” са друга порода. Те са хитри, безскрупулни, манипулативни, макар и не особено интелигентни. И въпреки сравнително скромните си възможности и умствен багаж, така успяват да завъртят нещата, че да са на върха на пирамидата.
Рядко ни карат да се усмихваме, но пък често предизвикват полемики в обществото. Ние ли сме глупавите или те? Как така една посредствена среднистка успя да измами цяла България и да управлява един от най-щедро финансираните от ЕС фондове? Как може някой, който няма елементарна езикова култура и умение за поведение пред медиите, да работи като говорител и пи ар на варненската милиция… пардон, полиция.
Кой не е чувал за Калина Илиева?
Това момиче – гений, символ на българското тарикатско мислене, на поведение, което в нашето общество, за съжаление, е толерирано.
Скандалът с дипломата на Калина Илиева започна в края на 2010 г. по сигнал на БСП. Тогава земеделският министър Мирослав Найденов първо разбра, че подчинената му най-вероятно е назначена с фалшив документ за висше образование, а после установи, че го е лъгала, че е е тежко болна, докато всъщност е била бременна.
На 7 октомври 2010 г. Управителният съвет на фонд “Земеделие” уволни Илиева, която междувременно роди.
История като от филм, тип „Бони и Клайд”. Подсмихваме се под мустак и стоим отстрани, изразявайки възмущението си. Сякаш обаче ни е по-смешно и забавно това, че някой друг там, горе, са го хванали.
Проблемът тук не е друг, проблемът се крие в това, че всъщност не търсим начини, по които да озаптим и усмирим Калинките. А просто наблюдаваме.
Поредният пример дойде преди около месец. Още една Калинка се изяви в „добра светлина”.
Нейната фамилия този път е Пенчева, но като че ли този факт не е от огромно значение. Поведението й, макар в коренно различна ситуация, отново очертава рамките на едно мащабно поле – поле на действие за низките душици.
Пенчева е вече бившият пиар на варненското МВР. Въпросната госпожа нарече „селски глупак” варненеца Боян Максимов, който засне трима полицаи, заспали в отворената си патрулна кола по време на смяна. Максимов, между другото, беше привикан да дава обяснения в полицията „какво го било накарало да снима полицаите”.
Със сигурност думите, изречени от Калина Пенчева, не отговарят на общественото й положение. Защо обаче да се изненадваме? Не се ли натъкваме ежедневно на подобни примери?
В държавата на Калинките всичко е възможно. Възможно е да се опиташ да си добър гражданин, а вместо похвала да получиш обида. Възможно е да си на висш пост, помагайки си с лъжи за чужда диплома.
Калинките сякаш се роят…
Имената не са важни. Важен е типът поведение, който съсловието на Калинките налага. Важно и страшно е, че именно този тип поведение е налазило като лиана в най-дълбоките бездни на езерото, както и се е изкачило на най-високия връх в планината. То е като зараза, за която лек самите ние трябва да намерим.
Ние като общество. Ние като единици. Защото промяната ще дойде, когато всеки един от нас осъзнае, че за да са Калинките там, където са… виновни всъщност сме ние. Поради мълчанието и прекаленото унасяне по красивия външен вид на Калинката.

Виктория Георгиева

Leave a Reply