Култура, Новини

Камино де Сантяго или пътят на Родислав Стефанов

Родислав Стефанов представи на 9 февруари в Общинската библиотека „Паисий Хилендарски” второто издание на книгата си „Камино де Сантяго”. Камино де Сантяго е името на 800-километровия път от френското градче на границата с Испания Сен-Жан-Пиер дьо Пор до катедралата с мощите на апостол Яков в Сантяго де Компостела в Галисия.
Милиони хора предприемат този път, за да търсят вяра, надежда, утеха, легенди. И героят на творбата е самият Път с неговите храмове и други паметници, архитектурни и исторически забележителности, белязан завинаги от съдбата на многобройните безименни християнски поклонници, тръгнали да отдадат почит на апостола – един от най-близките ученици на Иисус Христос и по-голям брат на Йоан Богослов.
Авторът на книгата е един от тях. Изключително емоционална бе изповедта му за неговия син, който след като е пребит във Франкфурт, са му направени две операции. След тях, макар и 80 % инвалид, остава жив.
С мъка спирайки сълзите си, бащата Родислав разказа как тази трагична случка променя коренно животът му. Филолог по образование, той цял живот се е занимавал с авиация, работил е в компаниите „България еър” и „Хемус еър”, 20 години е живял в Германия. Когато синът му се намирал между живота и смъртта, Родислав си обещал три неща да промени в себе си, ако момчето оцелее – да стане вегетарианец; да промени мисленето си, защото бизнесът малко или много е „мръсна” игра и да измине свещения поклоннически път – „Камино”.
И наистина с жена си цели три пъти преминават по този път. Много години Стефанов отделя за запознаване със забележителностите по този маршрут, за тяхното изследване и описване. Записките му в архивите се разпрострирали на цели 4000 страници. Втората му книга, представената в библиотеката, има 366 страници.
„За мен това е Пътят, той е единственият, който се пише с главна буква – Камино; това е цяла галактика, едно духовно пътуване, непрекъснато докосване до Бога”, възкликна авторът. Той дори изказа предположение, че поне десет от слушателите му в залата догодина ще поемат по този път…
След развълнуваните изказвания на част от присъстващите гл. библиотекар Албена Ихтиманска връчи цветя на госта с най-добри пожелания.

Яна Василева

Leave a Reply