Новини, Шарен свят

Кампания за пролетно почистване стартира

В първия работен ден на следващия месец – 2 април, понеделник, ангажираните по програмите за временна заетост започват почистването на централната градска част и на главните улици, заявиха на 27 март от общинската администрация.
С това се слага старт на цялостна общоградска кампания за почистване на Самоков след продължителната сурова и снежна зима.
Общината вече призова гражданите масово да участват в обявения ден за пролетно почистване – събота, 7 април, когато са и два празника – Деня на здравето и здравния работник и Лазаровден. Нека по стара родна традиция на Лазаровден да запретнем ръкави и да почистим площите около къщите и блоковете си, призова общинското ръководство.
От администрацията са закупени чували и ръкавици за всички желаещи да участват в кампанията.
От кметството казаха още, че през седмицата преди Великден /тази година Възкресение Христово е на 15 април/ ще бъдат измити улиците в централната градска част и главните пътни артерии на Самоков. Работниците по програмите ще почистват зелените площи в града и специално пространствата около черквите. От фирма „Бекастрой” са обещали събраните отпадъци да бъдат извозени своевременно.
След приключване на пролетната ваканция, от 17 до 20 април в училищата ще бъдат организирани еко дни за почистване на дворовете им и за залесяване с фиданки. Дръвчетата ще бъдат предоставени от Общинското лесничейство.
Денят на Земята 21 април пък ще бъде отбелязан с акция за предаване на вторични суровини и с разяснителна кампания за необходимостта от разделно събиране на отпадъците и тяхното рециклиране. Акцията, в която се очаква да се включат масово самоковските ученици, ще бъде съвместно дело на Общината и фирми.
Общинската управа предвижда още от 22 до 30 април организирано да се почистят селата в района.
Кампанията за пролетно почистване ще продължи около месец и ще приключи на 12 май.
Община Самоков се присъедини към националната кампания „Да изчистим България за един ден”, като маркираните участъци за работа са Ридо, Лаго, Туристическата градина и свързващата ги нова екопътека, както и поречието на Бистрица.

Leave a Reply