Новини, Читателски, Шарен свят

Канализацията трябва да се ремонтира

Отворено писмо до Общинския съвет и кмета

Живеещите на ул. „Подридна“, в частта й от Панорамния път за Ридо и до края на ул. „Димчо Дебелянов“, страдаме от социално-битови проблеми, произтичащи от състоянието на канализацията. При всеки, дори и не толкова обилен дъжд, постоянно се наводняват шахти, мазета, приземни етажи.
Проблемът според нас и според специалисти се състои в това, че в този район тръбите на канализацията са с малък диаметър. Вероятно когато е изграждана, са се имали предвид по-малко домакинства за обслужване. Но те вече са доста повече, а канализацията е една и съща.
И друго, може би по-важно. Вместо канализацията да продължи, както е естествено, на север по ул. „Подридна“, тя завива вляво, по ул. „Димчо Дебелянов“ и се включва в големите тръби на бул. „България“. Точно този завой е по-фаталният проблем. Така се образува т. нар. тапа, която затруднява и дори спира функционирането на канализацията. А разстоянието от завоя – „тапата“, до евентуалното включване  на тръбите в продължението на ул. „Подридна“ е вероятно около десетина метра.
Друга причина за затормозяване на канализацията в този участък, е пясъкът, който всяка пролет и лято се свлича след дъждовете от Панорамния път за Ридо, и който в значителна степен попада в канализацията. А през зимата пътят е опесъчаван постоянно.
Проблемът засяга в значителна степен живеещите в тази част на ул. „Подридна“ и края на ул. „Димчо Дебелянов“.
Само от началото на тази година досега екипи на „ВиК“ няколко пъти са викани спешно за отпушване на канализацията – уличната, но и в частни домове. Има стопани, които за нормализиране на канализационната си мрежа, инсталираха свои помпи, които обаче не бяха особено ефективни, защото големият проблем е в уличната канализационна мрежа, която е изградена неефективно.
Повдигаме въпроса, защото е от особена важност за здравето, спокойствието и сигурността на живеещите в този район.
И не на последно място, защото хората тук са поставени при дискриминационни условия, които категорично не заслужават.

Б. Р. Към писмото са приложени подписи на живеещи в квартала.

Leave a Reply